KAEDAH PEMBELAJARAN YANG LEBIH BERKESAN

14 Mar

Teknik-teknik pembelajaran yang baik merupakan satu kaedah dalam usaha kita menghadapi pelajaran yang terbaik sebagai langkah untuk memperolehi kejayaan yang cemerlang di dalam bidang pembelajaran.

Pelajar perlu memahami bahawa tidak ada satu ‘formula’ yang mesti dan tepat bagi merumuskan satu kaedah yang paling baik untuk menghadapi pelajaran melainkan ia banyak bergantung kepada diri pelajar itu sendiri. Apa yang penting untuk dijelaskan ialah beberapa garis panduan yang besar sahaja dikenalpasti untuk dijadikan landasan bagi seseorang pelajar bergerak menghadapi peperiksaan.

FAKTOR-FAKTOR DORONGAN DALAM PEMBELAJARAN

  • Mengenal pasti wujudnya ‘motivasi dalaman’ atau faktor-faktor pendorong di dalam diri maing-masing, misalnya kemiskinan.
  • Menginsafi akan kepentingan ilmu, tujuan ilmu dipelajari, untuk apa dan hendak ke mana ilmu yang dikumpulkan itu.
  • Dorongan dari rasa tanggungjawab sebagai seorang pelajar.
  • Menginsafi peranannya terhadap masyarakat pada masa hadapan.

LANGKAH-LANGKAH PERSEDIAAN

  • Kesempurnaan kesediaan seseorang dari segi mental, fizikal dan rohani yang mampu mengahadapi peringkat pembelajaran yang baik.
  • Persediaan mental yang baik ialah persediaan tumpuan fikiran yang sepenuhnya terhadap pelajaran. Pemikiran yang masih bercampur-aduk dengan perkara-perkara lain akan mengakibatkan kebuntuan untuk memberi perhatian yang serius kepada pelajaran. Seseorang pelajar hendaklah menghilangkan ingatannya kepada perkara yang lain, sebaliknya ingatan hendaklah ditumpukan kepada pelajaran sahaja.
  • Berkhayal kepada perkara lain ialah penyakit yang paling besar bagi seseorang pelajar yang sedang menghadapi pelajarannya. Oleh itu, pelajar hendaklah mengelakkan diri daripada berkhayal semasa belajar.

TEKNIK-TEKNIK PEMBELAJARAN

  1. Suasana / Tempat Belajar – Elakkan suasana yang bising, banyak gangguan, tidak selesa dan sebagainya
  2. Memilih Masa Yang Sesuai – Tidak semua waktu di dalam sehari boleh digunakan untuk menumpukan fikiran pada pelajaran.
  3. Setiap hari persekolahan, peruntukan sekurang-kurangnya 2 jam untuk menelaah/mengulangkaji pelajaran di samping menyelesaikan kerja-kerja yang diberikan oleh guru. Pada waktu cuti, 4 hingga 5 jam adalah memadai untuk menelaah pada waktu yang sesuai, iaitu pada waktu pagi dan malam.(ingat ! waktu belajar yang sesuai tidak sama antara semua individu)
  4. Menyediakan satu jadual kerja harian walaupun begitu, mungkin jadual tersebut tidak mampu diikuti sepenuhnya oleh pelajar.
  5. Pembaziran masa dengan perkara-perkara yang tidak ada hubungan dengan memperkukuhkan mutu pembelajaran baik secara formal atau informal haruslah dielakkan.
  6. Pembelajaran Di Sekolah – Pembelajaran di sekolah merupakan sumber yang penting serta yang paling baik untuk seseorang pelajar menghadapi pelajarannya, dan segala penumpuan yang maksimun haruslah diberikan serta tidak patut berlaku kecuaian, leka, nakal ketika berada di sekolah.
  7. Membaca, Memahami dan Menghafal – Teknik pembacaan yang baik ialah pembacaan yang menyeluruh bagi pusingan yang pertama. Isi dan istilah-istilah yang penting digariskan. Kalau perlu isi yang digariskan itu dicatat sebagai nota pendek atau ringkas.
  8. Ambil perhatian kepada isi-isi yang penting dan hendaklah dibaca selalu. Kalau perlu setiap isi-isi itu hendaklah dihafal sedaya mungkin terutama apabila hampirnya waktu peperiksaan. (ingat ! hafalan tanpa pemahaman yang kukuh adalah sia-sia).
  9. Menyusun nota dengan teratur dan berkesan dan mempunyai ciri-ciri seperti :-
    • Mengandungi semua maklumat penting
    • Bersih dan mudah dibaca
    • Terkumpul & Tersusun (di dalam fail/Buku Khas)
    • Ringkas dan padat

Kesungguhan Belajar

  1. Elakkan diri dari faktor-faktor yang boleh membosankan ketika membaca. Jangan sesekali membebankan diri dengan kerja-kerja sekolah yang terlampau banyak pada masa tertentu dan berehat panjang selepasnya.
  2. Kesungguhan belajar mestilah berterusan dari segi semangat belajar dan usaha dari awal hinggalah ke masa peperiksaan.
  3. Sentiasa meningkatkan semangat belajar dari masa ke semasa. Semakin hampir dengan tarikh peperiksaan semakin bersungguh-sungguh untuk belajar dan semakin berkeyakinan dalam menghadapi peperiksaan.
  4. Kesungguhan belajar mungkin boleh dibina melalui kerja-kerja secara berkumpulan. Yang pentingnya carilah teman/rakan belajar yang boleh anda manfaatkan pengetahuan dan kefahaman anda kepadanya dan sebaliknya.
  5. Yakinlah dengan kebolehan yang ada pada diri anda dan kesungguhan anda untuk belajar dan yakinlah dengan pertolongan Allah S.W.T.

LUPAAN DAN INGATAN

Apakah sebabnya kita sering lupa ?

  • Kerana Gangguan – Membaca perkara-perkara lain selepas buku pelajaran menyebabkan soal peperiksaan luput dari ingatan.
  • Tumpuan Perhatian – Tanpa perhatain yang sepenuhnya ketika membaca menyebabkan perkara tersebut tidak dapat kekal lama.
  • Faktor Masa – Masa yang terlalu lama mungkin menyebabkan anda lupa akan apa yang telah dipelajari.

INGATAN

Manusia lebih senang mengingati sesuatu jika :-

  • Minat – Tinggikan minat terhadap perkara yang dipelajari.
  • Pilihan – Memilih isi-isi penting untuk diingati bagi peperiksaan.
  • Ulangan – Sentiasa mengulangkaji, boleh dibuat melalui perbincangan secara berkumpulan, penulisan semula atau pembacaan yang kerap.
  • Assasiasi – Membuat perkaitan dengan sesuatu perkara lain untuk ingatan.
  • Tubi Belajar

Di dalam proses pembelajaran terdapat peringkat seperti :-

1. Mendengar untuk pertama kali
2. Memahami
3. Menggunakannya
4. Mencipta yang baru

Jika anda membaca berulang kali, tentunya perkara tersebut akan dapat diingati di dalam satu jangkamasa yang lama.

About these ads

54 Responses to “KAEDAH PEMBELAJARAN YANG LEBIH BERKESAN”

  1. amirul June 16, 2009 at 3:57 pm #

    terima kasih saye harap tip2 ni dapat membantu saye untuk menghadapi PMR nnti

  2. confusedgurl September 1, 2009 at 9:01 pm #

    TQ..I will try it..

  3. ain October 9, 2009 at 10:14 pm #

    terima kasih.saya harap tip2 ni blh banyu saya untuk stady lbh awal

  4. E!k@ :0 November 23, 2009 at 12:32 pm #

    sng jer nk bljr lbih baek…kte kne ykin akn dri kte n brusha btol x???beljr jer x gne klw x smbhyang…so…fkir2 kn lah….but tipz td 2 pow key gak…..sye prnh buat tipz sndri…bley lar..kwan2 nak taw????sblum nk ulangkji kwan2 bce dlu slwat 3x n ykin lpas2 bce lah sng jer kn….INSYAAILAH..klw d’amlkn psti kte brjya k…bey……….’SomaGa berJAYA’

    • syasya aryani December 3, 2012 at 11:18 am #

      lg,’tipzzzzzzz’ ape yg kau ade?tlg keluarkn ape yg dikandung blh? aq nk semua tipzzzezezezezzz kau untuk peperiksaan aq,pleasessss???

  5. syidah January 12, 2010 at 5:25 pm #

    sa hrp blh bntu saya spaya lulus dlm semua plajaran sa pling lagi thn ni2010 ni sa hadapi UPSR..doakan saya lulus yeee…amin

  6. Hijau Cinta February 5, 2010 at 5:47 pm #

    salam…tiada yg sussh dalam belajar..semuanya mudah cuma baca faham dan ingat serta hafal…

  7. ariana March 20, 2010 at 10:45 pm #

    terima kasih kerna saya udah dpt cara belajar dgn bgs.lagipun thn ni saya mahu ambil exam

  8. zaty April 5, 2010 at 3:10 pm #

    sy tlh mencuba tips ini dan ternyata ia berkesan..sy akan teruskan mengamalkan tips ini ke u nnti..

  9. siti noorhaireza April 24, 2010 at 1:04 am #

    ternyata apa yang di katakan adalah benar! maka saya akan terus mengamalkanya……

  10. tia April 28, 2010 at 2:58 pm #

    ermm.. tip neiyh mmg bgs especially tuk studnt yg nk exm..

  11. cha April 29, 2010 at 9:22 pm #

    saya harap boleh lulus dalam peperiksaan semestar 1 bulan mei ini, dgn mengikuti tips2 ni .

  12. Muhammad Qasim April 30, 2010 at 10:14 am #

    tq…mmng tip yng dpat mnolong pelajar2 terutama pelajar yang inginkan kejayaan di dlm pelajran…

  13. syafiqah June 20, 2010 at 12:17 pm #

    urmm…risau nyer nak periksa esok…tapi dagn membaca tip2 ini harap dapat serba sedikit,,untuk menaikan lagi semangat saya…runsing masa cuti 2 minggu tidak dapat belajar dan mengulangkaji sepenuhnya disebabkan bercuti panjang…..walau apa2pun terima kasih lagi sekali…..

  14. diah@nadirah August 27, 2010 at 10:19 am #

    thankz sbb selepas saya baca tip2 ni,sy lebih fhm tentang pembahagian masa…i hope iget all A in exam will coming..

  15. anuwar August 28, 2010 at 5:10 pm #

    thanks a l0t, lpaz bce nie smgt t0k stdy dh b’tmbh, ta0n nie mek spm, isau sgt, kal0 xdpt A dlm sume sbjk, paste dlm sume sbjk p0wn jd ar, pada sume pmbce, d0a kn ar agr sye llus dgn cmerlang t0k spm ta0n nie k.. Salam

  16. amanina September 5, 2010 at 9:00 pm #

    em,smoga tip nie bleh brksan tuk sye….sye nk bktikn pde ibu bpe sye yg sye jgak bley brjaya mcm owg laen…insyaalllah brkat ksungguhan sye untk blaja ini akn mmbri kjayan untk sye dlm PMR yg bkal mnjlang..

  17. aHmad raImI October 29, 2010 at 2:56 pm #

    terima kasih..sedikit sebanyak dapat membantu saya dalam masalah pembelajaran..insyaallah,saye akan gunekan tips2 ini sebaik mungkin…TQ!!!!!!

  18. apek yg malang November 7, 2010 at 9:18 pm #

    en. macam mana nak lesir kawan sebilik yang memekak.. dan ske buat lawak bodo.. macam mana sy nk pandai? sedang nabi seorang yg pinta x payah blajar micro P.. tolong lah en. kalo ad tips yang berkesan sila lah add facebook sy.. sy akn memotivasi kn en. maaf kalo sy telanjur..

    • chester January 6, 2011 at 2:39 pm #

      terima kasih sy ucapkn…
      sy harap tips ini dapt membantu sy untuk mncapai matlamat
      sy…

  19. ku syaza January 7, 2011 at 12:21 pm #

    trima kasih….saya harap dgn tips sebegini saya dapat menggunakan dgn btull….persediaan saya untuk tahun depan akan lebih teratur..saya harap sewaktu sya mnjalani PMR dgn tenang sekali…..

  20. laura January 30, 2011 at 1:47 pm #

    tip yg bagus….

  21. afini February 3, 2011 at 11:20 pm #

    sye hrp tip2 ini mmbn2 sye
    dlm PMR nnty … :)

    • ,fatin fa... July 25, 2011 at 9:29 am #

      you will get the best result if you know how to manage your time to study using the tips has given..

  22. wanah94 May 21, 2011 at 6:18 pm #

    moga ngan tips ini ak dpt kptsan yg cemerlang n gempak……… amin atas nma Tuhan kue dan penyelamat ku

  23. salmie May 31, 2011 at 1:53 pm #

    sy hrap dgn sgla tips ny, sy dpat blajar dgan lbih gigih lagi…. .jom la kowg kte blajar,rugi taw xblajar!! best la law kowg nk taw

  24. ATI3QAH June 29, 2011 at 5:51 pm #

    THANK U.INSYALLAH AKAN SAYA PRAKTIKKAN.

  25. fatin fa,,,, July 25, 2011 at 9:25 am #

    i have try it..but the result,,,,i wii try again and provide it become more better,insyaAllah…thank you

  26. Alyn July 31, 2011 at 5:39 pm #

    Jangan lupa doa ;)

    • yana... September 8, 2011 at 8:15 am #

      waaa bgs btul tip ni harap2 brksn….and aq dpt a dlm smua sbjk amin…..

    • syasya aryani December 3, 2012 at 11:21 am #

      aq akn doakan kau….good luck for your exam.

  27. meen September 10, 2011 at 3:31 pm #

    thank for the tip,,may this can help me to do well in pmr..amin

    • ivy ezlyn September 12, 2011 at 9:54 am #

      wouuu…saya belum sampai ke tahap itu lagi!tpi xpa.semoga abang berjaya dlm pmr!!

  28. ivy ezlyn September 12, 2011 at 9:49 am #

    dengan tips yang berguna nie,saya rasa saya sudah bersedia untuk menghadapi upsr esok….saya harap dapat 5a..insyallah…

    • syasya aryani December 3, 2012 at 11:24 am #

      Kakak Ivy,tipsss ape yg berguna tu?share sikit blh?

  29. hegalashini September 12, 2011 at 9:51 am #

    kawan2 pun maybe dah bersedia…saya niee x thu lagilah!!!!nak tinggal hfal fasa bulan lgi.kloe dpat 3a pun jadilah….tpi lagi bgus 5a!!!

  30. kili2 tppintar klupmr September 20, 2011 at 6:26 pm #

    yes…aq belum pmr lagi

  31. hamba allah December 10, 2011 at 2:59 am #

    terima kasih.. insyaallah saya akan ikut..

  32. zahid1995 December 18, 2011 at 8:24 pm #

    tq..mudahan dpt digunakan utk SPM 2012….Straight A…iNsyaALLAH

  33. angah January 16, 2012 at 3:39 pm #

    jangan lupa berdoa dan bertawakkal kepada ALLAH!!!

  34. lienna March 31, 2012 at 1:38 pm #

    minta kbenrn tuk copy erkk
    =)

  35. ipgrajangbm2 May 8, 2012 at 12:40 pm #

    thanksss.. nak share dlm blog juga dari url sini.. sgt membantu..

  36. Iiwan Peas May 18, 2012 at 11:19 pm #

    terime kaseh atas tips yg tlh dbri sye hrp ia bleh mmbri ruang untk sye memahami lgi

  37. Alya Syazana August 8, 2012 at 4:42 pm #

    bagus tips-tips nie…..boleh ikut masa exam nanti….^^)

  38. thameem August 22, 2012 at 12:39 pm #

    moga-moga sya dpt keputusaan yg cemerlang insya allah************ terima kasih semua###***##**

    • nik illyana nik mat September 13, 2012 at 9:50 pm #

      Takut sgt2 sbb exjm da dkat..tp byk lg topik yg xpham..x sure la dpt catch up ke x..tkt sgt2..

      • syasya aryani December 3, 2012 at 11:31 am #

        Kakak illyana,jgn takut.tarik nafas panjang2.akak kena pandai bahagi masa.8j untuk sekolah,8j untuk belajar topik2 yg x fhm tu.. 8j lg untuk buat benda lain mcm mkn,zzz..tgk tv ke??tp itu bkn tips dari sy,tp cikgu kaunseling sy. trully made;syasya aryani

  39. nuox January 29, 2013 at 3:39 pm #

    Reblogged this on Brain Damage.

  40. party invites April 17, 2013 at 9:09 pm #

    Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site?

    The account helped me a applicable deal. I had
    been a little bit familiar of this your broadcast provided shiny
    transparent concept

  41. jacky May 29, 2013 at 9:20 pm #

    i wil try it…

    • aini cookies August 21, 2013 at 4:55 pm #

      baguslah.. ssuai dgn sy yg nk mnduduki PMR the last ni

  42. Monieca amenda August 30, 2013 at 7:15 pm #

    I will try it.cye akn cuba tips niyy hrp cye bleh berjaya dlm upsr nanti…..oa mesti berjya dn maju

  43. Are-syad Sharni April 24, 2014 at 10:03 am #

    terima kasih kerana tip di atas.. semoga tip ni dpt memberi manfaat kpd saya.. dN dpt memberi keyakinan kpd diri sy ,, utk menghadapi SPM 2014 ni.. k0wng semua, doa ‘kan sy ye … (^_^) :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers

%d bloggers like this: