21 Teknik Pembelajaran yang Betul dan Berkesan (UPSR/PMR/SPM)

27 Jul

by AH Ramat

Suasana Pembelajaran Yang Kondusif

Pelajar yang mengamalkan cara belajar yang betul akan lebih mudah mencapai kejayaan berbanding dengan pelajar yang belajar tanpa mengikut tatacara yang bersistem. Berikut ini disenaraikan dua puluh kaedah belajar yang berkesan untuk membantu pelajar berhadapan dunia peperiksaan.

Pertama – Tidak mensia-siakan biar pun seminit
Seorang pelajar yang cemerlang menggunakan masa yang teruang, masa pertukaran kelas, masa menunggu kereta sewa, masa sebelum hidangan makanan. Mereka boleh membaca satu atau dua soalan objektif atau ulangkaji pelajaran yang telah mereka baca.

Kedua – Membawa buku ke mana sahaja mereka pergi
Amalkan sikap membawa buku setiap ketika. Sikap ini bukan bermaksud kita mesti membaca buku tersebut. Kemungkinan diri anda tidak membaca apa-apa , tetapi ia memupuk jiwa bersungguh-sungguh dengan kewajipan terhadap pelajaran. Sikap ini membolehkan anda menyemai budaya belajar yang positif dan sikap bertanggungjawab terhadap pelajaran.

Ketiga – Gunakan masa awal pagi
Gunakan sepenuhnya masa awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran yang anda lemah. Pupukan semangat belajar pada awal pagi biar pun anda tidak terasa mahu membaca. Usaha ini akan menyemai semangat yang kental terhadap pelajaran dan membolehkan anda mulakan hari tersebut dengan azam untuk berjaya.

Keempat – Buat nota ringkas
Pelajar yang cemerlang sentiasa membuat nota ringkas. Nota tersebut adalah untuk membolehkan anda merujuk kembali apa yang telah anda baca. Ia tidak menjamin ingatan anda tetapi ia meningkatkan kuasa ingatan anda. Dengan adanya nota ringkas, ulangkaji sehari sebelum peperiksaan menjadi lebih mudah.

Kelima – Mengikut jadual sepenuhnya
Aturkan masa untuk setiap aktiviti yang anda hendak lakukan pada hari tersebut. Patuhi jadual belajar anda tanpa syarat. Jangan ikut perasaan. Biar pun anda tidak suka belajar pada sesuatu masa, buka sahaj buku dan membacanya. Jika anda mempunyai disiplin yang kuat terhadap hidup, anda tidak akan lalai terhadap tanggung-jawab belajar. Pastikan anda peruntukkan masa untuk setiap mata pelajaran pada setiap hari jika anda mahu mencapai kegemilangan dalam semua mata pelajaran.

Keenam – Mencuba soalan tahun lalu
Pelajar cemerlang memperuntukkan masa untuk menjawa contoh soalan setiap hari. Ini akan membiasakan dirinya dengan corak soalan yang sering keluar dalam peperiksaan dan bagaimana menjawabnya. Pelajar yang hanya begitu kepada buku teks tidak akan lulus dengan cemerlang kerana mereka tidak biasa dengan corak soalan peperiksaan.

Ketujuh – Ulang sebanyak kali yang boleh
Setiap fakta yang dibaca akan terus diulang sebanyak yang mampu. Tidak ada had ulangan yang akn dilakukan, Selagi ada masa, anda boleh mengulangi apa yang telah dibaca biar pun anda sudah faham atau sudah mengingatinya. Semakin banyak anda membaca, semakin tinggi keyakinan diri anda untuk lulus dengan cemerlang.

Kelapan – Sentiasa menanya kalau tidak faham
Dekatkan diri dengan guru dan guna setiap kesempatan yang ada untuk menjawab kemusykilan anda. Biar pun anda sudah faham , anda masih boleh menanya. Ini akan menguatkan kefahaman dan ingatan anda. Anggapkan guru anda, kakak atau abang anda, kawan-kawan anda sebagai orang yang boleh membantu anda dalam hal ini.

Kesembilan : Berikan penumpuan pada pelajaran yang lemah

Jika anda lemah dalam bahasa Inggeris atau matematik, peruntukkan masa yang lebih untuk ulangkaji. Elakkan memilih mata pelajaran yang disukai dan abaikan mata pelajaran yang anda kurang suka. Buat tanda pada bahagian yang anda rasa perlu penumpuan lebih. Gunakan simbol dan lorekkan bahagian yang anda anggap penting. Jangan jadikan tidak faham, tidak ingat atau tidak pandai sebagai alasan untuk berhenti ulangkaji.

Ke sepuluh : Mengunjungi perpustakaan
Rapatkan dengan kawan yang mahu belajar. Perhatikan bagaimana mereka belajar dan semarakkan jiwa yang kuat seperti mereka. Tukar pendapat antara satu sama lain. Berikan penemuan dan berkongsi soalan yang anda buat dengan mereka. Ini akan mengaktifan suasana tolong menolong dalam haluan memajukan pelajaran masing-masing.

Ke sebelas : Menjadi model dalam rumah

Jadikan diri anda sebagai contoh kepada adik-adik lain. Beritahu mereka “Jangan membuang masa dengan aktiviti-aktiviti yang tidak menyumbang kepada masa depan.” Semakin anda memberi galakan untuk mereka , semakin tinggi semangat anda untuk menjadi contoh kepada mereka. Apa yang anda serukan akan menjadi panduan dalam hidup anda sendiri.

Ke dua belas : Imbangkan masa kokorikulum dan akademik
Jika anda berada dalam tahun peperiksaan , jangan terlalu menumpukan perhatian pada kokorikulum kerana ini akan melalaikan diri dalam bidang akademik. Jika anda mahu berjaya dalam akademik, anda perlu mempunyai masa ulangkaji yang cukup di rumah. Masa ulangkaji untuk SPM ialah dalam lingkungan 5 jam ke 6 jam sehari. Jika masa minima tersebut tidak dipenuhi, anda mungkin perlu berjaga malam atau bangun pagi.

Ke tiga belas : Belajar mengikut rentak sendiri
Jangan membandingkan diri dengan pelajar yang mantap dalam prestasi peperiksaan. Anda perlu mebgenal rentak sendiri dan pastikan anda mematuhi rentak tersebut. Jika anda seorang pelupa, pastikan anda mengatur masa ulangkaji kedua atau ketiga pada minggu-minggu yang akan datang. Jika anda perlukan bimbingan tambahan , dapatkan tuisyen.

Ke empat belas : Persiapan minda sebelum ulangkaji

Lelapkan mata untuk beberapa minit dan wawasankan hidup anda kelak. Apa yang anda hendak capai. Apakah corak hidup yang anda hajatkan. Apakah yang hendak anda berikan kepada ahli keluarga serta ibu bapa anda sebagai tanda kasih sayang dan terima kasih. Adakah anda berhajat hendak mengharumkan nama keluarga dan negara anda ? Apakah kejayaan peringkat remaja yang membanggakan diri anda dan keluarga anda? Bila anda membaca buku, kaitkan dengan hidup anda. Anda bukan sekadar mahu lulus cemerlang dalam peperiksaan , anda mahukan hidup yang baik dan berkualiti.

Ke lima belas : Elakkan gangguan emosi
Semua perkara yang merunsingkan dan mengganggu konsentrasi waktu belajar perlu diketepikan. Beritahu diri anda , “saya tidak relakan masa depan saya tergadai oleh okr yang remeh-temeh ini.” Sebaik pemikiran atau perasaan negatif timbul, tuliskan pada kertas . Layankan semua gangguan ini selepas peperiksaan. Anda boleh gunakan musik latar yang lembut untuk menjadikan suasana belajar lebih menyelerakan (jika sesuai).

Ke enam belas : Kurangkan kerja rumah tangga

Jika anda pada tahun peperiksaan , maklumkan hajat anda untuk berjaya dan minta adik-adik anda menolong anda dalam beberapa aspek kerja rumah tangga. Amalkan sikap tolong menolong dalam keluarga. Bila masanya mereka yang menduduki peperiksaan SPM, sama-sama menolong dirinya. Budaya berkongsi beban kerja rumah tangga seperti mencuci kasut, menyapu lantai dan lain-lain akan memberi lebih masa untuk anda belajar.

Ke tujuh belas : Rancangkan jadual ulangkaji setahun
Tetapkan ulangkaji anda sehingga bulan September. Sebulan sebelum peperiksaan , anda perlu siap ulangkaji. Pastikan setiap mukasurat dibaca, dan setiap soalan dijawab. Ini boleh dilakukan dengan membahagikan bilangan mukasurat buku dengan bilangan hari yang ada. Jika anda gagal mengulangkaji mukasurat berkenaan pada hari yang ditetapkanm pangkahkan dengan besar menggunakan pensil. Pastikan anda membaca mukasurat ini sebelum peperiksaan tiba. Tapi, sebelum anda membaca mukasurat yang terhutang, pastikan anda telah siap ulangkaji mukasurat yang ditetapkan untuk hari tersebut.

Ke lapan belas : Belajar menyesuikan diri dengan semua keadaan
Biar pun rumah anda bising, panas atau kurang selesa; ia tidak menjadi penghalang untuk anda mengulangkaji. Kadang-kadang , kita perlu belajar menyesuikan diri dengan kekurangan yang ada. Semakin mencabar keadaan anda , semakin besar ujian ketahanan diri anda. Beritahu diri anda , “biar apa yang berlaku, saya tetap dapat menjalankan tugas saya kerana saya seorang yang tahan lasak.”

Ke sembilan beas : Berhati-hati dengan kawan yang tidak sehaluan dengan anda
Jika anda mahu belajar tetapi rakan-rakan anda tidak suka belajar. Mereka cuba mempengaruhi anda dengan seribu satu jenis kegiatan yang hanya membuangkan masa anda. Berani berkata “tidak” dan menolak mereka dengan lembut. Jangan sekali-kali menjadi mangsa kepada mereka kononnya anda tidak mahu melukakan hati mereka. Jika anda mengikut rentak mereka, anda akan melukakan masa depan sendiri.

Ke dua puluh : Terus belajar biar pun tidak menampakkan kemajuan
Jangan mengukur prestasi anda kerana tidak menampakkan kemajuan yang nyata dalam keputusan peperiksaan sekolah. Setelah berbulan-bulan anda bertungkus-lumus, anda mungkin mahu kemajuan dalam keputusan sekolah. Sebenarnya, penilaian sekolah tidak menggambarkan anda pasti akan lulus atau gagal dalam peperiksaan akhir tahun. Teruskan usaha dan jangan berhenti.

Ke dua puluh satu : Terokai bakat dan minat anda
Sambil anda berjuang untuk peperiksaan SPM, peruntukkan masa juga untuk bidang yang anda hendak ceburi. Mungkin anda minat dengan bidang kedoktoran, baca majalah dan bahan rujukan am yang berkaitan dengan cita-cita anda tersebut. Gunakan bakat anda untuk berbakti kepada keluarga atau sekolah anda. Jika anda minat dalam bidang kejuruteraan, peruntukkan masa untuk belajar membaiki kereta atau anda juga boleh menolong kawan anda membaiki kereta mereka. Kegiatan sedemikian menjadikan makna pembelajaran lebih nyata. Anda tahu mengapa anda belajar kerana anda mempunyai hala tujuan yang nyata.

Kesimpulan
Belajar adalah suatu seni. Jika anda tahu menguasai seni tersebut , anda boleh berjaya biar pun diri anda mempunyai beberapa kekurangan. Semoga lembaran ini menguatkan ikhtizam anda untuk mencapai prestasi yang lebih cemerlang dalam pelajaran.

About these ads

148 Responses to “21 Teknik Pembelajaran yang Betul dan Berkesan (UPSR/PMR/SPM)”

  1. anis abdan January 25, 2011 at 9:56 pm #

    wah,banyak btul caranya nak dapat skor A!

    • fariz ibrahim April 22, 2011 at 3:40 pm #

      cmner 2,,,,

      • fariz ibrahim April 22, 2011 at 3:45 pm #

        senang jewr,,,!!!

      • dina sofea ismayazi April 7, 2012 at 2:01 pm #

        senang la sangat tu kakak sayaa nak upsr ni

      • syasya aryani February 15, 2013 at 7:18 pm #

        kau nampak je senang…..

      • zikri May 19, 2013 at 11:11 am #

        cm2 la

    • alya September 8, 2012 at 8:08 pm #

      terima kasih atas tips ini :) doakan saya dalam upsr yang akan datang!thanks :)

      • zikri May 19, 2013 at 11:14 am #

        ok

  2. afini paris February 3, 2011 at 11:52 pm #

    sye hrp tip itu mmbn2 sye dlm PMR thn ini..
    doa2kan sye , hrp sye
    skor A dlm PMR ini ..
    :):)

  3. arabaiya February 26, 2011 at 9:56 pm #

    doakan cya lululs pmr ya thn ni..

    • Farhanah January 23, 2012 at 9:32 pm #

      INSYAALLAH

      • Farhanah January 23, 2012 at 9:32 pm #

        thun ni sy menghadapi UPSR .. doakan saie ekk ?

    • dina sofea ismayazi April 7, 2012 at 2:03 pm #

      ok insyaallah saya doa kan awak pula tolong doa kan kakak saya upsr dapat 5A

    • syasya aryani February 15, 2013 at 7:20 pm #

      tolong doakan sy juge….5A UPSR yes!! yes!! yes!!.

  4. puteri May 6, 2011 at 4:08 pm #

    harap dapt mmbn2 saya dalm spm….doakn saya erk..

  5. Mimi Jazman May 7, 2011 at 11:42 am #

    terima kasih atas tipsnya.. doakan saya cemerlang nanti.. :)

  6. ranz jerry May 10, 2011 at 11:13 pm #

    sy ingin mndpt kputsan yg baik dlm spm biarpun x dpt skor A skurang2nya sy ble lulus dlm kptusan spm..

  7. ain lana June 3, 2011 at 7:54 pm #

    saya nak dapat 5A…….:)

  8. Carolpeaszx June 15, 2011 at 12:17 pm #

    trima kasih kerna tlah mmberi serba sdikit tips bagi mnghadapi exam ne .
    sa harap thn 2011 ne akn mmberi kejayaan dgn mndapat kputusan PMR yg cemerlang kpda sya .

  9. fatin haziqah June 18, 2011 at 10:18 pm #

    saya suka dgn tips di ats.sy hrp,dpat membantu sy dlm pljarn.seterusnya mendapat keputusan yg cmerlg dlm SPM.Amin…

  10. jefri syahriel June 29, 2011 at 3:20 pm #

    terima kasih kerana mmbri sedkt sebnyk tips untuk cemerlang dlam PMR… sye akn amlknnya n m0ga2 mudh untuk menjawb PMR thn 2011.. N d0A kn sye dpat A PMR nie yee..!! Amin….. :)

    • CikguHelmi July 10, 2011 at 9:09 pm #

      perkongsian yg amat berguna…teruskan usaha..buat semua pelajar yg bakal menduduki exam UPSR,PMR,SPM dan sebagainya selamat berjaya….

  11. gegirl July 17, 2011 at 9:34 pm #

    doakan..sye..ek..tuk PMR thn nie…and tq jgak bwt tip-tip di ats….dngan ini..sye sdah SEMANGAT!!!!!!for PMR….insya’allah AMIIINNNN….mudh2an sye dpat mencpai skor yang terbaek…..GUD LUCK FOR UPSR,PMR,SPM….sTuDy HaRd…StUdY sMaRt okey…

  12. fariha rosli July 22, 2011 at 3:48 pm #

    doa2kan untuk sy mendapat keputusan y cmrlg dlm pecubaan and PMR thn nie yer…and tq jgak bwt tip-tip di ats….dngan ini..sye sdah BRSEMANGAT!!!!!! for having straight As PMR….insya’allah AMIIINNNN….mudh2an sye dpat mencpai skor yang terbaek…..GUD LUCK FOR UPSR,PMR,SPM….sTuDy HaRd…StUdY sMaRt okey…

  13. zunia July 24, 2011 at 10:31 am #

    salam….sya suke tips nhe…insya’allah dgan tips nhe sye akn memperolehi kptsn yg cemrlang dlm spm tahun nhe…amin…doakan sye berjaya tau…

  14. hafizah sahiri July 31, 2011 at 4:20 pm #

    abg joe..sy xd kyaknn la…mcm ne nk bwat ni..??tlongg syaa,,,,

  15. nurul azmina August 12, 2011 at 10:19 am #

    terima kasih.saya mendapat banyak tip2 N menjadi pendorong kepada saya untukbelajar dengan lebih semangat lagi

  16. Ayen August 13, 2011 at 11:33 am #

    sa nowty student ! Careless abt this cming pmr . but now , sa sdr da y pmr x lma lae . Sa plg lemah maths . Btw thx to kzen yg also bkl face spm ne tahun ,
    Cz jd inspirasi sa . Also this tips ! Help me a lot !

    • syasya aryani February 15, 2013 at 7:26 pm #

      same same same kite pun sama,! but you must study hardly.you cannot eat the junk food.ate the raisin more.

  17. motoisme August 16, 2011 at 1:21 am #

    wah ga sampai 100 sekalian tuh…buanyaknyaa.,,,,

    http://motoisme.wordpress.com/2011/08/15/apakah-ini-klue-puzzle-bebek-honda-125-terbaru/

  18. syawanie August 21, 2011 at 11:42 am #

    saya hrap pmr nnti saya lulus…..amin…..

  19. syawanie August 21, 2011 at 11:43 am #

    doa kan saya,,,,

  20. miss n August 23, 2011 at 1:03 pm #

    tma ksih ats tips ni..i hope i will stand more toughly after this in my study..
    yeahh!! chaiyok!! never ever give up!!!!

    MALAYSIA BOLEH AKU PON BOLEHHHHH!!

    YAAA SPM 9A+++++++++++++++++++++++++++++++++++

  21. Firdauus November 24, 2011 at 3:28 pm #

    wah……….makasih banyak ya tips nya,,, jadi tau nech,, moga bermamfaat bagi semua and perlu di coba nech kayaknya…

  22. AQILAH JUSRYN AFIZUL BINTI FARIZAL AZWUAN TYIEONG @MCDONEZST JACK December 6, 2011 at 5:12 pm #

    harap harap UPSR dapat score 5A ……(for year 2012)

    • nisaraos December 28, 2011 at 5:10 pm #

      me too…………….my upsr is next year i wish i score 5a and can get to a good secondary school.amin

  23. nisaraos December 28, 2011 at 5:13 pm #

    semoge berjaye untuk mengambil peperiksaan yg besardlm idup korang yer.amin.wish u all luck.k.

  24. syaz qr January 2, 2012 at 12:44 pm #

    kalau org lain boleh .. aku pon boleh .insya’allah ..i can proof it … yeah

    • syasya aryani February 15, 2013 at 7:28 pm #

      kalau kau blh,AKU PUN BOLEH JUGAK!!! 5A UPSR please pray for me to get 5A in the UPSR.

  25. Jass Boom January 16, 2012 at 3:06 pm #

    very good sharing..

  26. Balqis February 6, 2012 at 11:37 am #

    Saya inginkan keputusan yang cemerlang dalam UPSR nanti.
    Tak nak mengecewakan ibubapa saya, dan tak nak sia-siakan beras ibubapa saya.
    Itu adalah matlamat saya. InsyaAllah. Do’akanlah saya. :)

    • aina April 11, 2014 at 1:37 pm #

      samalah lah saya pun nak pereksa upsr x kan nak sia siakan beras ibu bapa kita kan doa-doa kan lah

  27. Badai Semalam March 6, 2012 at 9:19 pm #

    bagus

  28. Anna March 12, 2012 at 6:23 am #

    Yes,i can do it!cayo2…:-)

  29. amira. March 22, 2012 at 4:17 am #

    sy hrp dengan tips ni, saya lebih rajin drpd sebelum2 ni. doakan sy pmr 9a :) terima kasih.

  30. zety nurin athirh March 27, 2012 at 9:34 pm #

    harap upsr sye berjaye . target 55555aaaaa…..<3<3<3<3<3
    i <3 malaysian……..

    • zyen malek March 27, 2012 at 9:41 pm #

      semoge berjaye.
      insyaallah.<3

  31. alin March 31, 2012 at 1:20 pm #

    thx… nk copy bley x?? =)

    • syasya aryani February 15, 2013 at 7:31 pm #

      boleh sy pun dah copy tadi.memang petua yang berkesan.kalau mcm tu…. alamatnye jwb soalan UPSR dengan sebelah mata je la…..

  32. nurul naziera March 31, 2012 at 7:05 pm #

    sy nk dapt 8A dlm spm……….. jgn lupe doakn sy k……….

  33. kunalan April 1, 2012 at 7:23 pm #

    Tank god..saya ambil ulangan spm….Saya percaya akan lulus

    • syasya aryani February 15, 2013 at 7:33 pm #

      bagusla macam tu…. kita mesti ada keyakinan diri.kalau kita x yakin,alamatnye xkan berjaya la……

  34. ct April 13, 2012 at 12:18 am #

    tema ksh sgt2 memberi ilmu yg brguna kpd sya……..

  35. ira April 15, 2012 at 12:26 pm #

    insya allah..pray for me 2 get 4a in stpm..:))
    tq 4 d useful infmation…

  36. haziqah May 13, 2012 at 9:59 pm #

    ASSALAMUALAIKUM…..TQ V MUC;0SMOGA DREAM KORANK JD IMPIAN…SMOGA AQ DPT SKOR YG TBAEEEK TUK PMR NI….AMIN;)

  37. fatin shahfri May 18, 2012 at 6:50 pm #

    sedikit sebanyak membantu menguatkan semangat saya utk terus belajar tak kira apa pun terjadi. Thanks a lot :)

  38. liesa natasha May 22, 2012 at 8:39 pm #

    saya akan mencuba ……

  39. Nur Aini June 12, 2012 at 6:17 pm #

    wah ! nmpak mdah je tips ny..xla pyh..nk try erk..tenkiu bb share tips ny.. :D

  40. Saida Syamim June 12, 2012 at 9:15 pm #

    a very good sharing , thanks for that… even macammana teruk pon exam kita sebelum ni , actually kita boleh. Doakan SPM saya , readyyy from now !!!

  41. Adley Kelantan June 16, 2012 at 12:04 pm #

    senang btl tips ni aq sekali baca dah faham

  42. Steffie P. June 19, 2012 at 5:03 pm #

    terima kasih di ats tips yg serba sdkt dpt membina smgt sya dlm pelajaran. semoga dengan tips ini sya dapat terus berjuang untuk mencapai target sya!

  43. nur zaty June 21, 2012 at 11:56 am #

    hai…
    thank for this 21 teknik…
    i hope i can succes in spm this spm…
    thank you very much……

  44. sabah June 27, 2012 at 7:26 am #

    saya harap ia dapt membantu kami untuk lulus dengan cemerlang tahun ini.. terima kasih untuk teknik ini…

  45. Dila July 8, 2012 at 2:51 pm #

    Sya nk pmr thn nie.. D0akn sya dpt kptsan yg el0k.. Tip2 tdi best laa.. Insyallah sya akn f0ll0w..

  46. Slashzaza July 10, 2012 at 2:38 pm #

    Macam mana kalau dah tinggal 4 bulan baru sedar ? Sempat tak nak cover up all subject form4 and form5?

  47. haikal haris July 10, 2012 at 4:42 pm #

    wah banyak faedah yang dapat saya prolehi.

  48. mira July 21, 2012 at 2:07 pm #

    salam, saya ada menjual produk pendidikan secara online iaitu Score A dengan harga yang berpatutan. Jikalau berminat, bolehlah email ke thisisme157@gmail.com

    InsyaAllah boleh membantu meningkatkan prestasi pelajaran. :)

  49. Nina August 9, 2012 at 12:52 am #

    Wahh!sgt bagus n berkesan lahh,insyaAllah sy akan gunakan ia untuk panduan,sy akan berusaha untuk capai kejayaan:-),insyaAllah SPM 7A..

  50. indra August 17, 2012 at 12:38 pm #

    saya dapat 8A dalam pmr. dengan belajar secara efektif. Saya berasa gembira.

  51. pmr candidates August 28, 2012 at 8:49 am #

    alhamdulillah saya telah menemui cara yang sangat berkesan ,doakan batch 2012 straight A’

  52. Sweet Strawberry (@SweetSofiyyah) August 29, 2012 at 9:25 am #

    minta2 aku dapat 5A UPSR tahun nih.

    • nur syakira September 2, 2012 at 12:15 pm #

      goodluck dik..

  53. nur syakira September 2, 2012 at 12:14 pm #

    wah..bgos la tips2 tu..hm,mulai skrang aku akan belaja bersugh-sunguh..insyallah dgn tips tu aku akan berjaya jika aku berusaha..btw thun nie aku PMR so doa kan aku k.goodluck 4 u all..tpy sempt kew utk aku berjaye???insyallah..<3thanz 4 teknik nie..semoge aku mendpt kptsan yg cemerlanggg!!!

  54. Nana Neo September 2, 2012 at 9:34 pm #

    tlg doakan saya, saya upsr thn ni…..

  55. anonymous September 4, 2012 at 4:46 pm #

    doakan sya menghadapi upsr tahun ni :)

  56. farhah September 9, 2012 at 4:21 pm #

    doakan saya dalam ujian penilaan sekolah rendah (upsr)..saya juga akan turut doakan kalian…semoga kalian berjaya..good luck..doakan yee

  57. ainal faizza September 11, 2012 at 12:06 am #

    terima kasih atas tip-tip yang diberikan………………….

  58. faizza September 11, 2012 at 12:07 am #

    assalamualaikum, terima kasih

  59. mohd nadry September 16, 2012 at 12:22 pm #

    PMR lgi 22 ary lgi!!!!!!!!Ya Allah,,,,,,,,, kocot lax ai!!mgo2 tip2 yg dberi brksn tox mso dopan den!!!!!!!!cito2 den nax jdi pilot,,InsyaAllah trcapai…..tox student pmr 2012 toan ny..smangat kasi kental,abaikn sume prkare yg x pnting,idop msty ade dIfferen,idop msty maju……..tol ark???syurga rndukn org2 yg sedang brusehe kejln Allah S.W.T…..jgn kjr dunio!!!yg pnting akhirat!!!idop xkekal lamo!trial den dpex 8A yo!!!!!!!!!!!den nx 9A!!aq nkl tpi brakal!!!ingat yo calon2 pmr!!!!! IDOP BDAX CERDIK!!!!!!!!huhuhuhuhuhuhu!!!!!!lpz pmr ENJOY!!!!!!!abih2!!!!!!enjoy,enjoy gax ,,,,solat hajat ‘JGN PRNAH KO COBA UNTOX TINGGALKN’…..ASSALAMUALAIKUM!snyum x prlu kata apa2:):):)……………………

  60. Ajay truno October 25, 2012 at 1:45 pm #

    Thn ney.. Sya akn mndduki spm. .bru2 prcubaan.. Kptsn sgt truk. . Hrp lpas ny dpt prbaiki. .

  61. aliana tasha October 31, 2012 at 7:54 pm #

    thun dpn sye akn mnduduki UPSR…sje ambil tips spm untuk kejr mse dpn….:)….harap dgn mmbace tips ni dpt skor A…amin….

  62. Nurul 'Ain 'Atikah November 13, 2012 at 1:13 pm #

    saya akan menghadapi peperiksaan UPSR pada tahun 2013..
    Doakan saya!

  63. nurul azifa nazira bt rozali November 13, 2012 at 7:07 pm #

    d0akn sya spaya dpt 8A dlam pmr taun 2013

  64. hamdan November 17, 2012 at 1:53 pm #

    terima kasih…memang sangat membantu…

  65. zaty November 26, 2012 at 5:00 pm #

    doakan sya dpt 9A k….dlm pmr ny

  66. Siti Nur Atikah December 20, 2012 at 2:44 pm #

    dengan tips ini saye boleh dapat 9A dalam PMR

  67. Alviviena Shane Anek January 28, 2013 at 10:14 pm #

    saya harap dengan tips ini saya dapat berjaya dalam ujian pencapaian rendah sekolah(upsr) nanti dan juga ujian semester yg lain….

  68. sensasi2020 February 4, 2013 at 1:25 am #

    Kaedah yang perlu diberi perhatian oleh pelajar, jika mahu kecemerlangan digenggam erat.

  69. faya zain February 14, 2013 at 8:51 pm #

    moga2 tips ini akan membuat saye lebih semagat meneruskan pelajaran…dan menghadapi UPSR yg akan datang dengan cemerlang!!!

  70. purva February 20, 2013 at 8:52 pm #

    terima kasih
    moga2 tips ini akan membuat saye lebih semagat meneruskan pelajaran…dan menghadapi UPSR yg akan datang dengan cemerlang!!!

  71. nuyyul asskiekin February 22, 2013 at 1:00 pm #

    sy mahu 9A+ spm thn ni… wlpn susah ttp pmbljrn yg konsisten.. x mustahil untuk sy dpt targer saya………amin yarabbilalamin…

  72. sitymstura March 1, 2013 at 9:58 pm #

    saya nak 8A….saya rasa takot nak buat ..takot xleh berjaya..

  73. Azrill Small March 2, 2013 at 12:14 pm #

    DOAKAN SAYA TAU SAYA NAK AMBIK UPSR TAHUN INI

  74. ahmedhaziq March 3, 2013 at 6:53 am #

    Saya mahu spm tahun ni 9A. Doakan saya. :)

  75. adyleenaaz March 3, 2013 at 10:08 am #

    Usaha,doa dan tawakal…. insyaallah adik2 berjaya.. akak wawa baru je lps exam utk kolej… tip yg diberikan mmg berkesan… gudluck 4 u all…..

  76. Aiman Hakim March 14, 2013 at 9:28 pm #

    boleh diterima pakai
    …..trima kasihh..
    sya nk maths A dlam PMR

  77. Violet March 22, 2013 at 10:32 pm #

    Thankss … For allss tipss.. omG SPM this year ,, pray for me ok ,, 1o subj. Straight A+
    wait an see ..
    Winkk2 ^_^

  78. farhah mursyidah binti azmi March 26, 2013 at 10:13 pm #

    saya ingin 5A KALAU boleh semua A,….math A,english A WHATEVER!!!!!!!!!tapi InsyaALLAH aq dapat 5A AMIN!!!! ko HADER????!

  79. siti nur afiqah March 30, 2013 at 2:19 pm #

    wah…senang betul nak ikut cara belajar dengan betul yg diberi…,.

  80. Faisal March 30, 2013 at 6:41 pm #

    doakan saya dapat 11A+ dalam SPM 2013

  81. Emy Cherry April 7, 2013 at 2:47 pm #

    this tips was give me motivate and more confident for spm this year…

  82. Zaza April 8, 2013 at 6:51 pm #

    Terima Kasih lah atas tips2 ini..Harap 2 dpt 5A+ UPSR tahun ni..Aminn.. :) , :D

  83. HALIM April 10, 2013 at 5:45 pm #

    friend doakn sya supya dpat 8A PMR thun ini…OK..

  84. Azzimmah :) April 13, 2013 at 12:16 pm #

    Terima kasih kerana sudi kongsikan tip-tip yang bernas ini, Insya Allah kami semua boleh dapat straight A+ SPM, Amin :)

  85. Anonymous April 17, 2013 at 5:23 am #

    Idea memang bagus tetapi tatabahasa kurang mantap. Harap diperbaiki. :)

  86. syeena safri April 23, 2013 at 8:43 pm #

    thank yOu fOr share this tips… :)

  87. akim April 24, 2013 at 8:13 pm #

    good job!!!

  88. mohd shaffiq bin mohd talmizi April 29, 2013 at 4:32 pm #

    stelh sy baca tip2 untk brjaye 2… sy rse sy lbih brsmangat untk mengahdapi spm thun niey… sy akn cuba sdaya upaya sy untk mengingati tip2 yg diberkan itu… sy hrap kwan2 suma doakn sy eak.? smga sy dpat klulusan dlm SPM.. hehe..0_o.. doa mung amat ku hargai.. G0 G0 GO GO SPM!!!

  89. Qurratuaini Khairuddin May 1, 2013 at 2:33 pm #

    saya harap teknik pembelajaran ini berkesan untuk saya……..
    terima kasih memberi tip2 yang mungkin buat saya berjaya…….

  90. yannaanna May 3, 2013 at 8:48 am #

    tq..atas tips ne …saya harap tips ne dapat membantu saya belajar lebih baik….

  91. hamba allah May 8, 2013 at 5:24 pm #

    assalamualaikum, syukran kongsi ilmu ni. saya spm this year. saya harap boleh buat and harap akan ikut semua tips2 ni. pray for me. syukran jazilan

  92. Anis Syu May 10, 2013 at 4:25 pm #

    saya yakin saya boleh berjaya…:)

  93. Madihah Adha May 18, 2013 at 1:12 pm #

    Saya nak UPSR 5A :D

    • nurul izzati halim February 9, 2014 at 10:21 am #

      saye pon nk 5A.doakan yg terbaik.

  94. nia azirah May 18, 2013 at 3:28 pm #

    Hm….terima ksi tipsnya…. Memang aQ slalu dpt nmbr yg agk blkg…..ala,budak kelas ats,. Tp,usaha jak lah… Tahun ni sya PMR taw,doa kn sya taw….heheh

  95. nilam May 21, 2013 at 6:27 pm #

    THANKS!!! FOR TIPS I WANT TO GET 5A/8A

  96. ojie June 11, 2013 at 9:30 pm #

    wow.. Sy dh jrang bljr . Jdy sy nk taw tip2 bljr brksan . Sy nk kmblikn mnt bljr sy mcm time sy year6..

    • aida July 26, 2013 at 6:56 pm #

      betul tu…saya pun sekrng dh kurang belajar..saya risau dah nk dekat SPM ni..sy jga hrp dgn tips2 ini sy dpt kmbalikn minat sy bljr…

  97. nurul June 13, 2013 at 9:25 pm #

    Terima kasih banyak2..sedikit sbyk sy tlh mengamalkan beberapa tips.

  98. HAFIZI June 14, 2013 at 12:28 pm #

    aq mw 5A UPSR

  99. hayati July 14, 2013 at 9:55 pm #

    Boleh saye share?
    Blog nie terbaek la!!!
    I like it…thanks…

  100. Are-Diybah || July 20, 2013 at 10:26 am #

    Terima Kasih di aTas Tip yg Diberi,Sya hrp sya berjaya PMR tahun ini ;)

  101. Cahaya kasih August 6, 2013 at 9:35 am #

    Trim kaseh dngn tip nie,hrp hrp sy dpt 5A dlm UPSR pda tahun ,nie nk dkt dh ,10.9.13,11.9.13 n 12.9.13 upsr hrp hrp sye boleh buat yg trbaik ,tlng doakn sy , amin , :)

  102. alif top August 27, 2013 at 3:56 pm #

    doakan saya dapat 5A dalam upsr tahun ni ok
    (:

    • alif top August 27, 2013 at 4:06 pm #

      trm kasih bagi tip ni

  103. Charslyne chaca August 30, 2013 at 8:20 pm #

    Tak sia2 saya online u cari tip2 pmbelajaran last minit.slama nie sy abaikn pmbelajaran sya u enjoy ngan kwn. Sya nk laku kan ssuatu mulai skarng.walaupun tnggal 2 bulan lagi. Sy nak ada hala tuju n sy tak nak mgecewakn org tua sy.itu niat sy sbnar nya. Smoga ngan usaha yg sya laku kn. Sy yakin tuhan itu maha adil.moga sya akn diberkati .amin. Spm cemerlang!

  104. ^Leia Juleia^ September 7, 2013 at 12:10 am #

    alhamdulilah… lepas cye bce tips ni rasa lebih yakin

  105. Athirah Adnan September 10, 2013 at 9:33 pm #

    Dengan tips ini , InshaAllah saya boleh dapat 5A untuk UPSR :) .

  106. aswad September 15, 2013 at 1:17 pm #

    aku akan sedaya upaya mencapai kejayaan walaupun cabaran datang melanda.
    doakan aku ea walaupun kita tidak mengenali antara satu sama lain namun kita tetap dalam satu negara yang sedang membangun ini…
    -aswad-

  107. Aishah humaira October 1, 2013 at 8:39 pm #

    Assalamualaikum..alhamdulillah..sm0ga tips2 nie akan mnjdi pnyuntik smngat utk kta brjya bkn hnya d dnia bahkn hngga ke jannah..amin, insyaAllah..tabarakallah :)

  108. yamunah mariappan October 7, 2013 at 9:32 pm #

    thank u very much.i think i get a good result in exam……….
    saya janji mengikuti langkah-langkah persediaan ini.
    i thank again x100

  109. shawatifariz1995 November 1, 2013 at 11:18 am #

    arrr….. thankz utk tips nie….. walaupun tnggal 4 hhri je lgi nk spm…. hope get 10A+………..

  110. syasya twin December 20, 2013 at 3:06 pm #

    in Shaa Allah, dengan 21 teknik, yang telah twin baca IN SHAA ALLAH twin boleh buat..
    terima kasih, kerana bagi tips supaya boleh meningkatkan lagi prestasi syafiqah n syahirah…

    doakn kmi CEMERLANG dlm peperiksaan SPM 2014 & boleh menjawab dengan penuh keyakinan..
    hope dapat keputusan yg boleh membanggakan keluarga kami.. :)
    Aamiin..

  111. nurul atiqah binti mohd amin December 21, 2013 at 11:58 pm #

    Terima kasih atas tips ini doakan saya berjaya upsr terima kasih….

    • nurul atiqah binti mohd amin December 22, 2013 at 12:00 am #

      Doakan saya mendapat 5a dalam upsr terima kasih tips ini…

      • nurul atiqah binti mohd amin December 22, 2013 at 12:02 am #

        Doakan sye untuk tahun 2014 saye mencabari upsr

  112. dara December 23, 2013 at 1:58 pm #

    terbaik.

  113. ernawati January 3, 2014 at 4:57 pm #

    sya nak lulus&cmerlng dlm spm thn dpn dgn menggunakan tip nie.

    • shilalolipop January 3, 2014 at 5:03 pm #

      iya la 2,mau gak bah.he……

  114. BAKAL SPM 2014 ALIRAN SAINS TULEN March 15, 2014 at 6:48 pm #

    Bukan apa tapy saya nih lemah daya ingtan dan saye pon tak knl sgd dri saya sbnarnya nk jdi ape o(╯□╰)o Aliran yg sya amek sya tak mahir pun kempat2 subjek yg mengorek otak tuh .Apapun dah dua kali sya bca tips nih .Saya akan belajar dgn tekun dan berusaha lagy .thanks for da tips

  115. Elly Zulaikha (@elly_zulaikha) April 29, 2014 at 11:01 pm #

    Terima kasih atas tips itu..saya akan mnduduki peperiksaan pada tahun ni jdi doakan saya berjaya!

  116. manpro May 14, 2014 at 8:47 pm #

    Terima kasih atas tips itu..saya akan mnduduki peperiksaan pada tahun ni jdi doakan saya berjaya! dan Bukan apa tapy saya nih lemah daya ingtan dan saye pon tak knl sgd dri saya sbnarnya nk jdi ape o(╯□╰)o Aliran yg sya amek sya tak mahir pun kempat2 subjek yg mengorek otak tuh .Apapun dah dua kali sya bca tips nih .Saya akan belajar dgn tekun dan berusaha lagy .thanks for da tips

    • wahyi . May 17, 2014 at 1:25 pm #

      Thanks atas tips2 nie .. sungguh bermanfaat dikala prasaan give up bertandang ..
      Trima kasih , truskan memotivasi generasi tarbiah agar kehidupan kita dapat dimanfaatkan sebaiknya ..

  117. MARIA EMPAI May 20, 2014 at 3:26 pm #

    HRP2 IMPIAN TERCAPAI

  118. wanayuni12 August 1, 2014 at 6:48 pm #

    tq! good sharing ;)

Trackbacks/Pingbacks

  1. PHILOSOPHIA BAHASA MELAYU - May 15, 2013

    […] 21 Teknik Pembelajaran yang Betul dan Berkesan  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: