33 Ciri Pelajar Cemerlang

15 Mar

1. Sentiasa yakin pada potensi diri sendiri untuk boleh menempah kejayaan dalam pendidikan.

2. Bersedia memikul tanggungjawab sebagai seorang pelajar yang menjadi harapan agama, bangsa, negara, keluarga dan masyarakat.

3. Memberikan tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran semasa mengikuti pengajaran guru.

4. Membuat persediaan awal apabila akan menghadapi peperiksaan tidak kira sama ada ujian bulanan, peperiksaan penggal atau peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM. @}>-`-,–}—-

5. Sentiasa bersiap sedia dalam menghadapi sebarang bentuk ujian atau peperiksaan yang bakal diadakan oleh pihak sekolah (ujian bulanan, peperiksaan penggal) atau oleh pihak kementerian (peperiksaan yang sebenarnya).

6. Menyediakan keperluan peralatan belajar yang mencukupi seperti buku-buku rujukan, buku latihan, alat-alat tulis, nota-nota ringkas dan sebagainya lagi.

7. Menepati waktu belajar yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah seperti datang ke sekolah dalam waktu yang ditetapkan dan pulang hanya setelah dibenarkan. Ini akan melatih pelajar menjadi seorang yang berdisiplin. Apabila sikap disiplin telah tersemai dalam jiwa pelajar, maka mudahlah bagi pelajar untuk mendisiplinkan diri dalam pembelajaran.

8. Mendapatkan bantuan guru atau kawan-kawan sekelas yang lain apabila gagal mengikuti kelas di atas sebab-sebab tertentu. Misalnya apabila pelajar sakit dan tidak dapat hadir ke kelas, pelajar perlulah mendapatkan bantuan kawan-kawan untuk mendapatkan nota-nota pelajaran, atau mendapatkan penerangan guru bagi pelajaran yang telah tertinggal itu.

9. Sentiasa menghormati guru sama ada semasa guru sedang mengajar di dalam kelas atau sewaktu berada di luar kelas. Guru adalah sumber ilmu. Oleh itu sentiasalah menghormati guru yang memberikan kita ilmu.

10. Bersoal-jawab dengan guru untuk memahami pelajaran yang telah diajar. Malah ahli falsafah Yunani yang terkenal bernama Socrates pernah berkata ‘carilah ilmu pengetahuan dengan cara bersoal-jawab’.

11. Sering memberi pandangan dan pendapat dalam proses pembelajaran. Ini kerana dengan cara memberikan pandangan, rakan-rakan pelajar dan pelajar sendiri akan semakin memahami pelajaran tersebut. Amalan ini juga dapat melatih dan mengasah daya ketajaman pemikiran pelajar.

12. Sering berbincang dengan rakan-rakan tentang pelajaran yang telah dipelajari. Ini biasanya dilakukan dalam kelas-kelas perbincangan, kelas tambahan atau dalam kumpulan studi. Perbincangan akan memantapkan lagi kefahaman terhadap sesuatu pelajaran.

13. Menyiapkan tugasan yang telah diberi oleh guru sama ada kerja dalam kelas atau kerja rumah, dalam tempoh yang ditetapkan oleh guru berkenaan. Pelajar yang berjaya adalah pelajar yang sering menyiapkan tugasan yang diberikan oleh guru mereka.

14. Mengadakan kumpulan perbincangan (study group) bersama rakan-rakan yang mempunyai visi dan agenda yang sama iaitu kejayaan dalam peperiksaan.

15. Menjadikan perpustakaan sekolah dan perpustakaan yang lain sebagai gedung ilmu pengetahuan untuk dikunjungi dan mendapatkan buku-buku untuk dipinjam.

16. Membaca akhbar atau majalah-majalah akademik untuk mendapatkan ilmu pengetahuan tambahan.

17. Menonton rancangan televisyen yang sesuai untuk mendapatkan pengetahuan seperti Rancangan Pendidikan, Berita dan lain-lain lagi.

18. Mengadakan ujian dan peperiksaan kendiri (sendiri) seperti dibuat dalam peperiksaan sebenarnya, untuk dijadikan sebagai pengukuhan pembelajaran. Pelajar juga perlu menganggapkan ujian dan peperiksaan yang diambil itu adalah ujian dan peperiksaan yang sebenarnya. Jika gagal bererti anda gagal dalam peperiksaan yang sebenar.

19. Menyediakan jadual waktu untuk merancang pembelajaran pelajar di luar sekolah. Minta nasihat guru atau abang-abang yang berpengalaman untuk mendapatkan corak jadual yang sesuai dan efektif. Jadual ini mestilah dipatuhi.

20. Mengikuti ceramah-ceramah motivasi yang diadakan untuk melahirkan semangat dan keyakinan diri.

21. Mengikuti seminar-seminar peperiksaan yang diadakan bagi memahami teknik-teknik menjawab soalan peperiksaan.

22. Membeli buku-buku rujukan yang sesuai. Ini dapat memantapkan persediaan pelajar. Minta bantuan guru untuk mendapatkan senarai buku-buku rujukan pilihan untuk subjek-subjek tertentu. Ingat pepatah Inggeris, “Don’t judge the book by its cover.” Buku yang kelihatan cantik menawan tidak semestinya baik. Hanya guru yang lebih memahami kualiti sesuatu buku rujukan.

23. Mengikuti kelas-kelas tuisyen untuk menambahkan lagi pengalaman dan kecekapan pelajar dalam pelajaran.

24. Mengadakan lawatan ke pameran-pameran buku yang diadakan.

25. Menyertai pelbagai aktiviti sekolah secara aktif dalam kokurikulum. Badan yang cergas akan menghasilkan otak yang sihat. Otak yang sihat pla akan melahirkan pemikiran yang lancar.

26. Pelajar perlu sanggup menghadapi cabaran luaran yang hebat yang sering cuba mengganggu penumpuan pelajar pada pelajaran atau cuba mengurangkan minat pelajar untuk belajar. Antara cabaran luaran yang dimaksudkan itu adalah hiburan, aktiviti sukan yang berlebihan, amalan suka melepak dan membuang masa dan gangguan kawan-kawan yang suka mengajak pelajar melakukan perkara-perkara yang kurang berfaedah.

27. Menjaga keselamatan diri dengan mengelakkan sebarang bentuk bahaya yang dapat mengancam tubuh fizikal pelajar. Misalnya, jangan bermain dengan api, elektrik atau mercun. Bayangkanlah jika pelajar kehilangan jari tangan kanan dalam kemalangan.

28. Menjaga kesihatan tubuh badan dengan cara menghindari sebarang bentuk penyakit. Jaga keseimbangan makanan. Jangan makan terlalu banyak ‘junk-food’. Hindari makan di gerai-gerai yang kotor atau membeli kueh-kueh yang terdedah tanpa ditutup. Jangan berjaga sepanjang malam. Ini boleh menjejaskan kesihatan.

29. Menjaga dan mengawal pemakanan dengan memakan makanan yang seimbang. Ini akan menjamin kesihatan badan yang baik dan otak yang dapat berfikir dengan lebih lancar. Pilih jenis makanan yang sesuai untuk minda dan kesihatan tubuh badan.

30. Jangan segan untuk menimba pengalaman daripada pelajar-pelajar yang telah berjaya dalam peperiksaan. Jadikan abang-abang dan kakak-kakak yang telah berjaya itu sebagai model atau contoh pelajar cemerlang. Perhatikan ciri dedikasi dan disiplin mereka dalam menghadapi peperiksaan. Pengalaman mereka yang telah berjaya itu sungguh berharga untuk pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan.

31. Bagi pelajar Islam, tunaikan sembahyang lima waktu seperti mana yang telah disyariatkan oleh agama. Bagi pelajar bukan Islam yang lain, lakukan amalan ibadat agama masing-masing.

32. Sentiasa berdoa dan mengharapkan pertolongan daripada Tuhan. Aspek kerohanian ini juga sama penting dengan aspek jasmani dan minda pelajar.

33. Berserah diri kepada Tuhan dan tidak putus asa jika gagal. Apabila menghadapi kegagalan, berusahalah lagi dengan menjadikan kegagalan itu sebagai iktibar dan panduan untuk lebih berjaya. Jadikan semua bentuk kegagalan sebagai pengukuh diri untuk mencari kejayaan yang lebih cemerlang.

About these ads

146 Responses to “33 Ciri Pelajar Cemerlang”

  1. ysk April 30, 2008 at 8:42 pm #

    not bad

    • nad January 11, 2011 at 2:32 pm #

      best juge bce ny kan

      • nad January 11, 2011 at 2:35 pm #

        alhamdulillah……

  2. kupu-kupu malam May 6, 2008 at 11:46 pm #

    ;-)

  3. lily May 20, 2008 at 9:51 am #

    so good

    • avy December 8, 2011 at 3:21 pm #

      yes so good

  4. docOf trOub September 9, 2008 at 8:06 am #

    insyaallah…
    amin… <3

  5. budak baek September 13, 2008 at 5:40 am #

    Aku nak A!

    • avy December 8, 2011 at 3:22 pm #

      a apa ayam

  6. naruienaa23 December 12, 2008 at 12:33 am #

    InsyaAllah boleh….
    I believe I can do it
    AMIN YARABBAL’ALAMIN

  7. hana February 8, 2009 at 9:20 am #

    usaha,doa,tawakal…

    • Aqilah November 11, 2011 at 7:58 pm #

      ingat DUIT je:-
      a.Doa
      b.Usaha
      c.Istiqamah
      d.Tawwakal

  8. ELNIH@KELLY May 18, 2009 at 10:38 am #

    SAYA INGIN LULUS!!!!!!!!

  9. yuyen July 23, 2009 at 9:55 pm #

    Saya slh seorg pljr yg bkal ddki SPM taun nie..Tq ats tip-tip di ats..InsaAllah saya akn cuba buat yg terbaik utk exam nnt..n saya doakan pd sumer yg bkal mbk SPM,semoga berjaya mencapai kejayaan seperti yg di ingin kan oleh setiap org..tq..

  10. confusedgurl September 1, 2009 at 9:20 pm #

    tg..nice tips..

  11. Calon PMR September 29, 2009 at 9:36 pm #

    sy ade masalah nak belajar lame…..kalau lama sangat..nanti boring….apew yang sy nak buat ha…..tolong la ye

    • Semoge berjaya! September 19, 2013 at 6:15 pm #

      cuba awk try study sampai 2 jam aje.. lepas itu,, awk pergi bermain atau ape sahaje tpi jgn terlalu leka sangat.. then, repeat balik study.. (study sekurang nya 3 jam atau 2 jam dlm sehari)

  12. iena_(^_^) January 8, 2010 at 5:49 pm #

    alhamdulillah..
    thanx 4 da tips….
    it can help me 2 improve my stdy…
    im will spm this year..
    soo..plez pray 4 me..
    i hope i can get 10 A+’s 4 this spm..
    amin…

  13. syidah January 12, 2010 at 5:18 pm #

    makaseh bab tips2 tu…saya nak try gak….erm blh sa tau cara2 mengemukkan bdn…sory ya klo tkr tjuk…saya mahu gemukkan bdn…bab kwn sa blng sa ni kurus…sa x bangga lah

  14. hafizah January 15, 2010 at 3:27 pm #

    akU nak BeRJayA dlM HIduppppppppp

    • koil April 18, 2012 at 2:27 pm #

      nnjn

  15. ais February 12, 2010 at 1:10 am #

    great tips…

  16. hasif March 5, 2010 at 4:39 pm #

    bagaimana cara cara untuk ingan libeh?

    • Fara Jasmine January 30, 2011 at 6:39 pm #

      assalamualaikum..awk bace lah balik2..then slalu bwt soal jwb n bwt latihan..kalau x fhm cuba rujuk dkt bku,kwn2,internet,parents,senior ataupun cikgu..jangan malu nk bertanya..biarla org kata apa pun jgn peduli..

  17. NUR March 6, 2010 at 3:51 pm #

    SYA NK CMERLANG….BKAN NK LLUS…..SYA NK CMERLANG….SYA DNGKI DNGAN KWAN2 SYA…DIORNG CMERLANG DLAM PLJRAN…KNPE DIORNG BLEH BT???SYA POWN MSTI BLEH BT JGAK…DOAKN SYA BRJYA DALAM PEPERIKSAAN PMR 2010….AMIN

    • fadhil July 30, 2010 at 4:20 pm #

      blajar rajin2 yeee…….he3……

  18. yoghitah nair April 20, 2010 at 3:47 pm #

    harap2 i
    dpt 5a dalam UPSR yang
    akan datang.amin

  19. nessa May 28, 2010 at 1:09 pm #

    Insyallah dgn tips yg diberikan sy akan memperolehi kejayaan dlm spm 2010 taun nie..hehe=) Thanx cgt2 ye..

  20. Auni June 12, 2010 at 11:09 pm #

    alhamdullillah klu saya dpt tunaikan semua yg tertera diatas

  21. syera~! June 20, 2010 at 9:11 pm #

    okay lar……

  22. natra June 25, 2010 at 2:24 pm #

    thanks for all the tips…sekarang saya dah tahu serba sedikit untuk pembelajaran yg teratur. insyaallah UPSR 2010 5A.

  23. khafizul June 30, 2010 at 6:04 pm #

    aq pown dengki gak nga sepupu aq….diorang blh uat knpe aq xlh…aq harap korang doa kn aq agar aq dpt cemerlang dlm smua peperiksaan

  24. priscillaroydizoncrimson July 2, 2010 at 4:41 pm #

    cool.Thanks for the tips..

  25. fadhil July 30, 2010 at 4:16 pm #

    aq pon dengki lihat kwn2 aq smua pndai2…tahun nie aq akan cuba yg terbaik untuk pperiksaan PMR…………amiiiiiiiiiiiiiiinn………….

  26. mohd hazroy August 12, 2010 at 4:04 pm #

    sangat bermanfaat petua nie jika diamalkan….lau tahu tapi xamal xjadi gak

  27. dayana aqilah September 2, 2010 at 4:25 pm #

    ikutilah tips tips ini

  28. zila mukhtar December 24, 2010 at 12:39 pm #

    sngat membantu..trima kasih!^_^

  29. Fara Jasmine January 30, 2011 at 6:35 pm #

    Assalamualaikum…thankz 4 the tips..tips ni sngt berguna untuk sy..smga Allah membalas kebaikan anda dgn seribu kebaikan..

  30. Rine_Ter February 5, 2011 at 11:26 pm #

    not bad…..wish me luck i’m having pmr this year….

  31. nurul ain February 7, 2011 at 4:13 pm #

    tahun depan aku masuk UPSR!tak sabarnye

  32. Puteri aireen cute March 15, 2011 at 8:38 pm #

    bagos jugak…bole saye menggunakan tips ini untuk diri saye agar sy dpt cemerlang dalam semua bidaang :)

  33. Rohaliz Ramli March 27, 2011 at 6:30 pm #

    aku pn dengki dkt kwn-kwn aku.nak wat apa…….nasib blm meymblahi kita.jnji bljr bersungguh-sungguh…

  34. aishah mardhiah April 17, 2011 at 7:56 am #

    insya allah kite cemerlang didunia kite cemerlang juge di akhirat…

  35. pelajar pmr May 8, 2011 at 3:19 pm #

    dengan tip ini sye lbih yakin akan mendapat score ‘A’ dlam upsr
    amiiiiiiiiiiiiiin……… :)

  36. nur hidayah bt suhaimi May 17, 2011 at 11:36 am #

    tips2 yg tlah diberikan amtlah berguna kpd pelajar2 yg bkl menduduki peperiksaan…sy berbangga kerana tlah menjumpai lmn web ini..terima kasaih kpd yg membuat lmn web ini!!! semoga tips yang tertera di ats dpt sy tunaikan dn moga2 amt berguna kpd pelajar2 yg lain juga yaaaa!!!

  37. Nuur Syadzalina Shazleen May 30, 2011 at 3:08 pm #

    Semoga pa yg telah diperoleh dpt membantu spm yg kian mendekat…

  38. Mc sHAnKaR June 26, 2011 at 2:00 pm #

    very good…………………….hmmmmmmmmmmm………………………………………………………

    • Danial Hakimi June 27, 2011 at 12:43 am #

      Aku mahu lulus semua mata pelajar dan ingin menjadi pelajar yg cemerlang…

  39. amissa June 30, 2011 at 10:23 pm #

    inshaALLAH saya akan mengikutisegala tipps-tipps yg telah diberikan .,,,,,saya berharap dengan mengikut segala saya akan mendapat keputusan yg cemerlang 5A UPSR

  40. zarith sofia July 7, 2011 at 12:43 pm #

    saya berharap mendapat 5A dalam UPSR dansaya berjanji akan mengunakan 33 tips ini untuk medndapat kan A dalam peperiksaan . saya ingin menjadi orang yang mempunyai pelajaran kerana ilmu itulah senjata untuk saya mencari perkerjaan yang bagus dan mempunyai gaji yang tinggi berkerja sebagai penyapu sampah dan dipandang rendah di mata orang . saya ingin menjadi pereka fesyen yang berkerjaya kerana saya ingin menjadi pereka fesyen yang terkenal dan menjadi orang yang berkerjaya sekarang inilah peluang saya untuk mengubah hidup saya dan mendapat 5A :]

    • nur fatin nasuha bt mohd firdaus chong July 9, 2011 at 10:28 pm #

      GOOD LUCK!

  41. nur fatin nasuha bt mohd firdaus chong July 9, 2011 at 10:23 pm #

    insyaAllah saya akan melakukannya demi kejayaan….DOAKAN saya lulus dgn cemerlang ketika PMR 2012 nanti ye….

  42. nur fatin nasuha bt mohd firdaus chong July 9, 2011 at 10:26 pm #

    ASSALAMMUALAIKUM semua…boleh saya tanya tak macam mane nak tajamkan ingatan dan makanan apakah yaang baik untuk otak kita…harap ada yang dapat berikan jawapan…SEKIAN TERIMA KASIH….

    • muhammad aslan July 12, 2011 at 6:31 pm #

      utk tjamkn ingatan, x brfikiran negatif. slalu mngamal apa yg dhafal. mkn mknan yg sehat spt buah, sayur n seumpamanya. krangkan mkn mkanan yg berkolestrol n jeruk.

  43. Echa miNho July 16, 2011 at 2:01 am #

    saya nak BELAJAR ! saya nak dapat seMoA A+++ dlm spm 2011 !! :)

  44. Norhasliyana Leo-Zealous July 26, 2011 at 6:37 pm #

    alhamdulillah….saya harap setelah saya membaca tips2 ini,saya dapat melatih diri saya untuk lebih bersemangat dan berkeyakinan lagi selepas ini untuk menimba ilmu dengan penuh memberi tumpuan sepenuhnya 100%….insyallah…amin ya rabbal a’lamin…..

  45. suria August 1, 2011 at 2:01 pm #

    nak dapat 5A laaa cam neenii!!!

  46. qRe-tIeN cReWw :) August 9, 2011 at 3:39 pm #

    alhamdulillah !!
    stlh sy mmbce 33 tips nie
    sy rse sy lebeh yakin 4 want study :)
    INSHA-ALLAH !! sy akn uwt yg tebaex
    dlm PMR taon 2011!! ya e tu taon nie . .
    n cpew yg bkl mnduduki PMR
    taon nie ,,,
    g0oD lUcK n d0 aLl tHe bEzT
    4 eXaM tHiZ yEaR … :)
    tengz 4 thiz tips !! iz nice tips . . .

    JGN PNH PUTUZ ASE TAU !!!
    usehe adelh tngge kejayaan . .
    engt uw !!! he<3 …… .

  47. qRe-tIeN cReWw :) August 9, 2011 at 3:44 pm #

    sy nx luluz dn bejaye dlm ed0p .
    INSHA-ALLAH apew yg sy engenkn
    akn tecapai .

    I”m can do it all the bezt
    in PMR thiz year !!!
    i want 8a+ . .
    AMINNNN ……. !!

  48. fieyra August 11, 2011 at 4:49 pm #

    thanks c0z bg tips2 cm nieh…
    insya-ALLAH sy akn gne kn tips semue nie t0k exam 6ty..

    :)

  49. izzah August 23, 2011 at 8:46 pm #

    terima kasih kerana bagi tips2 yg bermanfaat ni… saya tidak akan melepaskan peluang ini..

  50. zeti meandz September 9, 2011 at 3:23 pm #

    alhamdulillah bleh la saya jadi pelajar cemerlang…

  51. ain amran September 13, 2011 at 8:27 am #

    tolong doakan saya untuk berjaya dalam peperiksaan akhir tahun…..

  52. ain amran September 13, 2011 at 8:29 am #

    saya ingin mengucapkan selamat berjaya kepada semua murid tahun 6 sekolah kebangsaan berapit…..
    selamat berjaya !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • ain amran September 13, 2011 at 8:36 am #

      saya akan berusaha untuk mencapai kejayaan!!!!!!!
      saya doakan kepada murid tahun 6 yg ingin mengambil peperiksaan upsr di sk. berapit…amin….

  53. ain amran September 13, 2011 at 8:31 am #

    GoOd LuCk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  54. Eyka Kafuka September 17, 2011 at 5:53 pm #

    insyaALLAH i will change my life n jd students yg cemerlang. ..

  55. avy December 8, 2011 at 3:20 pm #

    bagaimanakah kita hendak nak photocopy tip tip ini atau print……:)…:razz:

  56. farahin December 22, 2011 at 8:45 pm #

    alhamdulillah…mudahan-mudah sya dapat mengikuti tip-tip berguna ini kepada sya….amin

  57. anuar January 4, 2012 at 5:50 pm #

    TQ, semoga saya dapat 8A dalam PMR 2013 yang akan datang,insyallah amin

    • farhana January 11, 2012 at 10:23 pm #

      saya juga akam mendoakan awk, tp jgn xb’usaha plak ea?he4

  58. ain amran January 10, 2012 at 9:04 pm #

    tolong doakan saya dan sekolah kebangsaan berapit berjaya dalam upsr tahun 2012

    :0

  59. farhana January 11, 2012 at 10:21 pm #

    assalamualaikum… terima kasih atas tips2 yg diberi. saya rase saya kurang rase rajin jd saya ingin tips untuk mengurangkan rase malas saya n menambahkan rase rajin saya. saya harap ustaz akan mendoakan saya agar mendapatkan kejayaan di dunia n di akhirat. saya ingn melihaty senyuman dari ummi, abah, guru n rakan saya. assalamualaikum…

  60. Juney February 10, 2012 at 3:36 pm #

    Thanks, ya? Hopefully dapat amalkan for spm ’12 nie

  61. nor azimah February 26, 2012 at 10:40 pm #

    thank u..
    tips2 ny sgt bgune

  62. FIEQA SWEET March 2, 2012 at 2:01 pm #

    sya nk jd plajar yg cemerlang……….
    tlg brikan tip yg lbih lgi bleh x??????
    sya brusaha tuk mndpt 9a……..
    tp peksa penggal prtma hnya dpt 2a jew…….
    TOLONG BANTU SYE?????????/ :)

  63. Harine March 19, 2012 at 9:43 pm #

    Hi, terimah kasih untuk tips tips ini!! Saya akan menggunakan tips ini sebagai panduan untuk menjadi pelajar CEMERLANG!..tips tips ini juga berguna untuk saye apabila menduduki ujian pmr pada tahun hadapan..Semoga saye BERJAYA!!!

    tq

  64. nurul naziera March 31, 2012 at 6:49 pm #

    sy pun nk cemerlang mcm orng len jgk……….. sy hrp dgn tips2 yg sy bca sy harp sy akn berjaya,… sy pasti berjaya!!!!!!!!!!!!

    tq

  65. nurul naziera March 31, 2012 at 6:56 pm #

    salam, tq sbb tips ini…… sy nk sngt berjaya dlm spm nie….. sy ingin banggakn ibu dan ayah sy dgn memperolehi 8A… harp2 usaha sy selama nie tidak sia2………. sy harp tips nie dapt membantu sy……… terima kasih…. AKU YAKIN AKU PASTI BERJAYA……. AMIN……..

  66. balqish safeeya April 20, 2012 at 2:52 pm #

    ada lgi x tpis2 tntang pelajaran?????

  67. ahmad sulhiy May 5, 2012 at 6:22 pm #

    thanks 4 the tips…i hope i’ll be the success student….

  68. badrul May 5, 2012 at 8:47 pm #

    Thanks,krana mmbri tip2 yg baik kpada sya and doa kn sya mndapt ppriksaan yg cmerlang dlm PMR pda 2012 ni……..=)

  69. hakim May 7, 2012 at 12:22 pm #

    sy nk bende laen!!!!!!!!!!

  70. Tasha Nadia May 7, 2012 at 5:15 pm #

    Doa kn saya mendapat 5A dlm UPSR 2012.N thank.cuz give me some information.Thanks Guys UR the Best.I hope so….

  71. Minda GXTRA May 25, 2012 at 9:22 am #

    Saya suka no 29 tu yang ada menyebut tentang menjaga makanan untuk menghindarkan minda lemah. Sebenarnya banyak produk minda yang boleh kita amalkan salah satunya yang saya amalkan adalah produk minda GXTRA dimana kelebihan produk memang menakjubkan. Produk ini menggabungkan penggunaaan teknologi sains dalam meningkatkan fungsi otak dari 5%-10% kepada lebih dari 10% memang luar biasa dan sudahpun diuji di beberapa buah sekolah selama beberapa tahun berturut-turut bagi peperiksaan UPSR. PMR dan SPM. Hasilkan membanggakan guru, ibubapa dan pelajar…. cubalah anda lihat sendiri di http://www.mindagxtra.com kita masih ragu tentang produk ini.

  72. Anastasia Karolina Tarigan May 27, 2012 at 10:29 am #

    terima kasih atas tips nya.. saya akan berusaha untuk menerapkan pola belajar tersebut di dalam kehidupan saya…. :)

  73. budark kheciqx June 12, 2012 at 7:30 pm #

    saia dha bce tips d ataz . insyaallah saia akan mncuba . hope succes in exam spm pde thun niy . amin :D

  74. syafiq June 16, 2012 at 2:51 pm #

    yeah berjaya dalam examination thank you because give me this tips huhuhuhu !! :)

  75. zatul June 19, 2012 at 4:20 pm #

    aku harao lah dpat 5a

  76. Ain Peas June 24, 2012 at 1:58 pm #

    SAYA MAHU MENDAPAT 5A DALAM UPSR

  77. FAHMI189 June 24, 2012 at 2:00 pm #

    SAYA HARAP DPT PMR 8A,,,AMINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  78. Harith5A!!! July 13, 2012 at 6:33 pm #

    UPSR 5A!!!!!!!!!!!! ALHAMDULILLAH…………………..

  79. Izzah5A!!! July 13, 2012 at 6:49 pm #

    saya nak 5A dalam UPSR!!!

  80. nuratiqah farhanah July 30, 2012 at 5:59 pm #

    alhamdulillah ! terima kasih ke atas tips di atas . saya terasa bersemangat semula untuk spm’12 tahun ni . doakan saya straight A yah ! amin ~

  81. anis nabilah August 9, 2012 at 2:34 pm #

    thanks for your information i hope i can get 5A in UPSR

    AMINNN…..

  82. laura amanda September 1, 2012 at 11:08 pm #

    alhamdulilah.. laura nak straight A jugak! :D

  83. amirul hakim September 7, 2012 at 10:05 am #

    doakan kejayaan saya dalam peperiksaan UPSRyang saya hadapi pada tahun ini insyaallah

  84. amirul hakim September 7, 2012 at 10:08 am #

    5A++++++ aminnnnnnnnnnnnnnnnnn

  85. anis najwa September 10, 2012 at 10:40 pm #

    5a in your hands…….

  86. athirah October 9, 2012 at 4:29 pm #

    saye nak lulus

  87. YanieAlvira' November 6, 2012 at 11:07 am #

    ThankYouuuuu , Saya akan terapkan diri sya ciri ciri pelajar cemerlang sperti di atas , Insyaallah ;D

  88. anisha_nisya December 2, 2012 at 3:43 pm #

    sya slah seorang pelajar pmr thun 2013..bg sya peperiksaan ny amat pnting …sbb sy nk bls jasa umi ngn abh sya…sya nk bangga kn kedua ibubapa sy…sy ny seorng yg klau blajar terlalu lama sya akn boring n rasa mengntuk …mcm mna erk nk elakan perasaan tersebut..???tlong sya erk..sya nk berjaya…

  89. IrAyIIen December 7, 2012 at 3:30 pm #

    5A gngm kn d tgn . usaha dgn spnuhnya. jgn lalai dlm pljrn. . . ada 1 kwn sya dia ska ckp bsar.

  90. IrAyIIen December 7, 2012 at 3:32 pm #

    saya gmbra lhat abg sya dpt 4A 1B. Sya mau ikut jejak dia .. . ibu bpa sya bnyk membri drgan. . . insyaalah saya dpt 5A.

  91. IrAyIIen December 8, 2012 at 9:53 am #

    f0r all student sk. BATU PUTEH KINABATANGAN 2013 JGAN lpa study . . .

  92. IrAyIIen December 8, 2012 at 10:01 am #

    :)

  93. nuox February 1, 2013 at 1:07 pm #

    Reblogged this on Brain Damage.

  94. rose_nisha... February 2, 2013 at 11:37 am #

    sy hrap sy dpt keputusan yg cemerlang dlm peperiksaan PMR yg akn dtng x lAma lg…

  95. faya zain February 14, 2013 at 9:05 pm #

    its ok…aq boleh..aq boleh,, x kira ape pon janji dapat 5A dalam upsr…:P

  96. Bebeiy fara March 26, 2013 at 10:20 pm #

    MUMY,DADY AND FAMILY doa kan beby untuk menjalani UPSR nanti.Doa kome memang perlu untuk diri beby,beby harap kome doa ann AMIN!!!!Beby akan buat yang terbaekkk untuk kome !! ^_^

    • Bebeiy fara March 26, 2013 at 11:26 pm #

      yelatuhh

  97. shazana razali April 8, 2013 at 4:45 pm #

    thn 2013 ni sy ade UPSR sy takut sangat….impian sy untuk mendapat lima A dlm UPSR dan masuk ke asramah penuh

  98. Nana Sweet April 9, 2013 at 11:33 pm #

    tahun ni saya nk PMR.. Harap2 lah sya boleh lulus dgn cemerlang.. :)

  99. l shalina adriana April 18, 2013 at 4:54 pm #

    tahun nie saya upsr
    harap harap dapat 5a amin…

  100. syahidah June 21, 2013 at 2:35 pm #

    terima kasih sekarang barulh saye faham kang shi mida\

  101. syahidah June 21, 2013 at 2:37 pm #

    doakn saye menghadapi peperiksaan tau

  102. arissa raihah binti Mohamad Azhar July 7, 2013 at 4:20 pm #

    Terima kasih untuk penulis blog ini,Saya telah mendapat No.1 di dalam kelas saya kerana saya merujuk blog ini.Alhamdullilah.

  103. arissa raihah binti Mohamad Azhar July 7, 2013 at 4:22 pm #

    bulan puasa ni pun ada periksa lagi.Rujuk la blog ni.

  104. Syazwan Jp Crew July 7, 2013 at 7:25 pm #

    Sye Mahukan 5A Dan MUMTAZ Amin!!!

  105. nur syakirah July 8, 2013 at 10:33 am #

    thun nie saya PMR! saya harap2. lulus dengan cemerlang….

  106. mellor binti saleh July 29, 2013 at 9:23 am #

    saya pelajar stpm tahun ini..dengan tips yang dibrikan..in sya allah dapat mmbntu sya untuk lebih maji kehadpan

  107. yana nk cemerlang^! July 30, 2013 at 5:13 am #

    nak cemerlang
    nak cemerlang
    nak cemerlang
    nak cemerlang

  108. Nurul hawa August 6, 2013 at 3:24 pm #

    THANKS FOR GIVE THE ADVICE…
    I CAN DO IT
    INSYA ALLAH…
    SAYA NAK TARGET 5A..DLM UPSR..

  109. natashamuqlish (@natashamuqlish) August 6, 2013 at 3:26 pm #

    terima kasih kepada blog ini kerana mmbantu saye dlm peperiksaan ..

  110. aime fatihah August 13, 2013 at 8:31 pm #

    Insyaallah dpt 5A dlm peperiksaan UPSR.amin

  111. icha.shwakado@yahoo.com August 16, 2013 at 3:21 pm #

    saya nak berjaya tetapi terlalu bnyak cabaran..terutama media massa,,
    skrg ni tgh prepare 4 exam..doakn kjyaan kita bersama..

  112. nurul naajua azmi August 25, 2013 at 9:10 pm #

    Sy ingin cemerlang

  113. jessilena August 27, 2013 at 7:40 pm #

    13 HARIE LGI SYE AKN UPSR…..MOGA2 CYE DPT 5A…..AMEN…

  114. noor September 1, 2013 at 6:31 am #

    10 hari lagi saya akan periksa tapi saya mesty buat betul2x untuk menjady pelajar yg cemerlang horeeee

  115. noor September 1, 2013 at 6:35 am #

    Dulu Mesty kena wat ulangkaji pelajaran tapi sekarang dah ade tip tip untuk pelajar cemerlang senanglah

  116. nuraina syafina bt azhari September 2, 2013 at 4:57 pm #

    upsr lagi 8 hari…..saye sngt risau lah……..

  117. said annas September 22, 2013 at 9:40 pm #

    MOGA ALLAH S.W.T MEMBUKAKAN PINTU HATI AKU SUPAYA SENANG MENGHADAPI PEPERIKSAAN PMR DENGAN MUDAH….

  118. Atikah Adawiyah October 2, 2013 at 9:18 pm #

    terima kasih ^_^

  119. diybah candidates pmr 2013 October 4, 2013 at 6:04 am #

    This Blog help me to prepare in examination and give me some advice. it really interesting to me ;)

  120. Diybah Ae-man October 5, 2013 at 6:11 pm #

    Sya nk 7A dlm PMR ~INSYALLAH :)~

  121. Home Tutor Amir November 25, 2013 at 11:28 pm #

    Assalam.

    Ciri2 yang bagus. Cuma kalau dapat dikelaskan dalam kategori tertentu mungkin lebih tersusun dan mudah diserap ilmu yang diberi ini? Wallahua’lam.

  122. Farah Adibah Syahizam February 3, 2014 at 8:37 pm #

    Wahh…tahun ni saya UPSR…tengah sibuk mencari tips2 dan cara2 menjadi pelajar cemerlang. tolong doakan kesejahteraan saya k,,…

    • aina April 11, 2014 at 1:47 pm #

      sama ahhh sibuk nak cari now I busy to study hahaha

  123. Diana February 3, 2014 at 9:35 pm #

    this web is awesome

  124. sha_hila98 February 4, 2014 at 10:01 pm #

    assalamualaikum, saye amalkan semua ni sejak 2013 form 3. Semua saye amalkan! Buku rujukan macam gunung! Buku latihan macam bukit! Fokus dalam kelas terbaik sebab duduk meja vip, meja paling depan. Solat tak tinggal. Niat dah betul nak dapat A. Kat mane lagi silapnye? Please! Spm is just around the corner!

  125. aina April 11, 2014 at 1:43 pm #

    best baca tips ni harap – harap boleh lah dapat 5a upsr insyaallah orang lain boleh buat x kan kita x boleh buat you can do it

Trackbacks/Pingbacks

  1. PHILOSOPHIA BAHASA MELAYU - May 15, 2013

    […] 33 Ciri PelajarĀ Cemerlang […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 38 other followers

%d bloggers like this: