10 Cara Mengatasi Masalah Malas

15 Mar

Nasihat Dari: Abg. Joe – Bijak Study

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!

Ada seorang parent mengadu kepada Abg. Joe tentang sifat anaknya yang pemalas. Malas belajar, malas buat kerja sekolah, malas buat ulangkaji, bahkan nak solat pun malas. Sifat malas memang penyakit yang sangat kronik dan sukar diubati. Kalau adik-adik ada sifat ini, bermakna adik-adik mempunyai satu masalah yang serius. Tapi jangan risau kerana sifat malas ini boleh diatasi. Cuba lihat tips-tips yang Abg. Joe kongsikan di bawah ini:

  1. Amalkan doa mengelak diri dari malas
  2. Ingat sasaran dan matlamat diri anda
  3. Teknik 10 Minit Aje
  4. Banyak membaca bahan motivasi
  5. Susun dan mudahkan jadual anda
  6. Rehat dan tidur yang cukup
  7. Bersenam dan beriadah
  8. Berkawan dengan orang yang positif
  9. Amalkan teknik pernafasan
  10. Suarakan moto anda

Ada satu doa dalam Al Ma’thurat yang bertujuan untuk menghindarkan diri kita dari sifat lemah dan malas. Abg. Joe cuba search doa tersebut dalam Google tapi setakat ini belum terjumpa lagi. Kalau adik-adik ada terjumpa, kongsi-kongsikanlah di sini.

Sebenarnya adik-adik, apabila kita berdoa kepada Allah (S.W.T), itu menunjukkan bahawa kita memang bersungguh-sungguh untuk berubah. Doa dan kesungguhan itulah yang akhirnya akan menggerakkan seluruh tubuh badan kita untuk berubah menjadi rajin.

Contohnya jika adik-adik rasa malas ke sekolah di waktu pagi, adik-adik akan terfikir bahawa selepas solat subuh tadi adik-adik baru sahaja berdoa supaya terhindar dari sifat malas. Jadi secara automatik, adik-adik akan membuang segala perasaan malas adik-adik.

About these ads

60 Responses to “10 Cara Mengatasi Masalah Malas”

  1. smustaqim March 17, 2008 at 1:12 pm #

    Abg. Joe, saya nak tanya, apa itu Teknik 10 minit aje?

    • afini paris February 3, 2011 at 11:32 pm #

      abg joe..
      mcm mna nk amlkn tip2 itu ..
      sye bkn mls nk stdy
      bla sye nk stdy jew msti adw gnguan ..
      kdng2 sye trtkan dgn peljran ..
      how i wnt 2 imprve my stdy mthod..:(

      • Nurul Hidayah February 24, 2013 at 8:29 pm #

        Macam mana cara nak cemerlang dlm pelajaran Dan kekalkan dapat no.1

    • esha June 9, 2014 at 12:08 pm #

      sya pun tk thu ape itu teknik 10 mnit aje..cube abg joe trangkn

  2. aku March 17, 2008 at 1:27 pm #

    Boleh kunjungi website dia (Abang Joe) terus di

    http://bijakstudy.wordpress.com/2008/01/29/mengatasi-masalah-malas/

  3. lily adam August 13, 2008 at 1:08 pm #

    thanks for the points…;P

  4. IRA October 2, 2009 at 6:12 pm #

    thanks for points… sy thu ayt al-mathurat 2 tp x tau cmne nak kngsi….:-(

  5. iskandar October 26, 2009 at 12:10 pm #

    boleh ka ??

  6. yunus_yunus October 26, 2009 at 12:12 pm #

    adakah ianya berkesan dan adkah tip lain selain diatas itu???

  7. ukhti NuHA November 3, 2009 at 12:04 am #

    اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ
    ”Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari bingung dan sedih. Daa aku berlindung kepada Engkau dari lemah dan malas. Dan aku berlindung kepada Engkau dari pengecut dan bakhil”.

    -ni doa dlm mathurat utk mengatasi rasa malas.

    • Nina August 9, 2012 at 1:03 am #

      Amin..harap2 lepas nih sy xmalas2x nak ulngkaji lpas nih..huhu thanks share..

  8. saidatul hanani December 18, 2009 at 6:05 pm #

    adakah tip-tip diatas akan berkesan

  9. falakim March 31, 2010 at 9:40 am #

    tak ada pun .

  10. Hakim March 31, 2010 at 9:47 am #

    cuba,cuba amalkan baru berkesan .usaha tangga kejayaan .Untuk bejaya kita perlu ada matlamat @sasaran dan cari penyelesaian untuk capai matlamat itu.

  11. fakhril May 11, 2010 at 7:48 am #

    owwwwwwhhhhhhhh gitu.

  12. fakhril May 11, 2010 at 7:49 am #

    doa kan saya lulus dlm peperiksaan dan x mnjadi pmalas

  13. priscillaroydizoncrimson July 2, 2010 at 4:21 pm #

    saya tekanan

  14. Fizey September 19, 2010 at 1:10 am #

    Doakan sya berjya dlm SPM thun ni..
    saya buntuuuuu… =(

  15. siti September 24, 2010 at 9:44 pm #

    assalammualaikum ai abg joe kte ttkn la nk pkse….cam da nk ilang kyknn dri jew….tkot lar exam ble..x ley jwb

  16. anis abdan January 25, 2011 at 10:02 pm #

    abg joe,kalau ita dah buat semua tu tapi hati tetap rasa malas mcm mn abg joe?

  17. sharifah May 8, 2011 at 4:10 pm #

    abg joe macam mana kita nak meggurangkan malas kita

  18. wanah94 May 21, 2011 at 6:34 pm #

    apa tu teknk 1o mnt , suara mto andan taknk prnfsan

  19. ira94 May 31, 2011 at 1:43 am #

    doa supaya dpt mncegah dr malas..sy kongsi ngan saudara2 k…’allahumma inni a’uzubika minal hammi walhazan,wa a’uzubika minal ajzi walkasal,wa a’uzubika minal jubni walbukh,wa a’uzubika min gholabatit qahril rijal’aminnn…bce sbnyak 3 kali insyaallah..xla mlas 2..

  20. fareen June 18, 2011 at 11:20 am #

    thanx sbb bgi thu cara mengatasi malas tu…..

  21. Nurul July 10, 2011 at 10:51 pm #

    aSALAMUAlaikum……..insyaallah kte akn brjaya.. di mana ada kesungguhan… disitu ada kejayaan………….v v ,

    • LUVASS July 29, 2011 at 8:19 pm #

      Betul3 . . .HHE . .Tapi ape erti teknik 10 minit aje . .???

  22. eila zolkifli September 9, 2011 at 5:32 pm #

    terima kasih abg joe…insyaallah tips yg abg kongsi ni dpt membntu kami semua mengatasi rasa mlas..trima ksih ya abg joe..

  23. L September 21, 2011 at 10:31 pm #

    sy antra mnusia yg sfat mlas kdg2 dtg kdg2 pergi. tp sejak2 ni sy mula malas untuk blaja bkn sb sengaja tapi sy jd kurang yakin sy bole buat. sy slalu amalkn blaja last mnute n stakat ni alhmdulillah sgalanya ok tp kali ni kyakinan sy mula hilang. sy msh ad 1 sminggu lbey sblm exm nmun sy msh blom buat ap2 prsediaan. adkah doa yg sesuai untuk kembalikan smngat sya ni?

  24. uppeh December 26, 2011 at 8:37 pm #

    saya ni seorg yg agak rajin,tp bile masuk jea plajaran math,masti sy jdi mlas……uhhhhh

  25. Ba'ank Sensey December 29, 2011 at 1:30 am #

    mudah-mudahan bisa amien 3x yaa Rabbala’lamin

  26. ara dila March 21, 2012 at 10:14 pm #

    saya mohon share di blog sy ye..tq..:)

  27. nurul naziera March 31, 2012 at 7:00 pm #

    mudah-mudahan menjadi………….. amin

  28. aziah April 2, 2012 at 8:53 am #

    saya akan atasi sikap malas ini slps membaca nasihat abang joe

  29. Mohamad Firdaus Suhaimi June 11, 2012 at 10:36 pm #

    abg joe kenapa tak jawab soalan kami ya ? macam mana “Teknik 10 minit aje” tu ?
    sesape yang tahu boleh postkan apa makna dia ?

    • Muhammad Haziq June 12, 2012 at 7:54 pm #

      aq raser mksud 10 minit jer tu ….macam klau kita rasa malas……kita anggap perkara yang kita hendak lakukan itu hnya sebentar

  30. surya June 28, 2012 at 6:34 am #

    abg joe,sya sering mlas mlasan dlm bkrja ataupn bribdah.gmn ya cra mnghilangkn sifat tu.sya jdi kena mrah trs krn sift t

    • Nur Adha mencari redha Allah May 16, 2014 at 2:29 pm #

      abang joe x jwb biar saye yg jwb yeaa selalu lah bersenam pastu slalu berwudhu’ klu bole ambil wudhu’ n then jgn lap muka biar la bsah ..jgn la pula bshkan bjn je ..u nnti x selesa pastu kipas lvl 3 mesti rsa sejuk2 patu rasa nyaman je I’ve tried it its very work

  31. ska August 27, 2012 at 4:34 am #

    abg joe ni pemalas jugak nk reply huhu

  32. spiderman jadi malas sebab banyak tolong orang November 12, 2012 at 3:31 pm #

    I’M a student. I’m having problem in settling reports and works stuff. The problem is.. I was not afraid with the due date that has given.. Aiyo~ Parah nih..

  33. Adik Haya December 26, 2012 at 4:24 pm #

    Macam mane nak ubah susah ni,saya mmng spesies malas sjk dlm prut mak saya lagi,dah lah taun 2013 saya exam bsar(SPM) tp azam saya nak dpt 9A plus,insyaallah saya akan cuba yg terbaik punyer,terima kasih bg tips2 yg membina semangat utk cemerlang,

  34. inafatin80.yahoo.com January 20, 2013 at 12:10 pm #

    mcam mana doanye abg.joe……..saya nak tau lha……….

  35. eca January 27, 2013 at 10:51 pm #

    abang cam ne nak dapat 5 A

  36. Amera March 30, 2013 at 11:47 am #

    thanks for the info

  37. Faizal itu Sabah April 27, 2013 at 5:37 am #

    Rasanya, tak cukup info diberi,kenapa pembuat blog ni.Boleh tak kembangkan lagi isi penting tu…

    • Faizal itu Sabah April 27, 2013 at 5:39 am #

      sebagai tambahan, 2013 ni spm dekat da, camane niiiiii?

  38. ojie June 11, 2013 at 9:56 pm #

    uhuhu..

  39. mellor binti saleh July 29, 2013 at 9:26 am #

    apa yng di mksudkan dengan teknik 10 minit to ya

  40. mawar merah September 10, 2013 at 7:37 am #

    sy akn mncuba tips dr abg.joe..moge2 brjaye!

  41. yana nk cemerlang^! October 12, 2013 at 12:15 pm #

    Hindari sifat malas bagaimana? … Tanya pd yg berpengalaman …

  42. nurul nasuha October 25, 2013 at 2:33 pm #

    abg joe, ap mkne teknik 10 mnit 2?

  43. eyQahfiQah October 30, 2013 at 1:10 pm #

    sifat malas…hmm… bnyk cara dha try..tpi tiada prubahan jgk..

  44. Muhammad Alif Yusri Pro November 26, 2013 at 3:11 pm #

    kita kena study berapa jam sekali ???

  45. E January 3, 2014 at 5:21 pm #

    oh……bgtu rpanya..Abg.joe trma kaci bab bgitau,tpi apa tu tknik 10 mint?

  46. j.jueman March 6, 2014 at 1:07 am #

    bang sa ne bknya pmlas tp..kurng fhm dlam bhsa inggris.

  47. Nur Adha mencari redha Allah May 16, 2014 at 2:23 pm #

    terima kasih byk2 abang Joe ..tahun ni,saya akan menduduki UPSR ..bertambah laa sikit confident self nii

  48. Joe anok kelate kedah kacukan May 29, 2014 at 8:24 am #

    thanks abg joe :) doakan kawe de

  49. Johnb995 June 17, 2014 at 6:28 am #

    I value the post.Thanks Again. Awesome. adeeefdeceec

Trackbacks/Pingbacks

  1. PHILOSOPHIA BAHASA MELAYU - May 15, 2013

    […] 10 Cara Mengatasi Masalah Malas […]

  2. Cara Mengatasi Rasa Malas | Caramanfaat.net - April 12, 2014

    […] 10 Cara Mengatasi Masalah Malas | Tip-Tip Belajar … […]

  3. Cara Mengatasi Anak Malas Belajar | Caramanfaat.net - April 23, 2014

    […] 10 Cara Mengatasi Masalah Malas | Tip-Tip Belajar … […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 46 other followers

%d bloggers like this: